"Proslavimo Australiju" u Skupštini grada Beograda

Kulturna manifestacija "Proslavimo Australiju", u okviru koje je nastupila operska pevačica australijsko-srpskog porekla Milijana Nikolić i organizovana izložba aboridžinske umetnosti, održana je u Skupštini grada Beograda.

Domaćini manifestacije bili su ambasadorka Australije Džulija Fini i gradski menadžer Goran Vesić, koji su poručili da su odnosi i saradnja dve zemlje izuzetno dobri.

Ambasadorka Fini istakla je da je dijaspora najbolja spona između Srbije i Australije, a da je srpska dijaspora u Australiji prilično velika.

"Svi oni su zaista ostavili značajan, pozitivan trag u našoj kulturi i svakodnevnom životu i Milijana Nikolić najbolje predstavlja šta neko sa dvojnim državljanstvom može da postigne i kakve rezultate da ostvari", rekla je Fini.

Ambasadorka je istakla da je Australija jako zainteresovana za svaki oblik saradnje sa Srbijom i izrazila nadu da će Srbija napredovati na putu ka EU.

"Mislim da treba mnogo više da radimo na pitanju investiranja u Srbiji, ali već sada možemo mnogo da radimo po pitanju obrazovanja i tu se neke stvari već dešavaju", istakla je ambasadorka Australije.

Takođe, Fini je zahvalila Skupštini grada i gradskom menadžeru koji je prihvatio da bude jedan od domaćina manifestacije, ali i avio-kompanijama "Er Srbiji" i "Etihadu", koji su, omogućili da Australija gostima ponudi neke svoje delikatese.

Ističući da mu je velika čast što je domaćin manifestacije, gradski menadžer Goran Vesić istakao je da su Srbija i Australija bliske i povezane iako su geografski udaljene.

Vesić je podsetio da je tokom Beogradskog džez festivala grad ugostio australijsku pevačicu Ursulu Jović, kada se i rodila ideja da i drugi pevači iz Australije, koji su poreklom iz Srbije, dođu u našu zemlju.

"Ne volimo Australiju samo zbog šest titula Novaka Đokovića, već i zbog toga što su australijsku državu i društvo stvarali doseljenici iz Evrope, među kojima je bilo mnogo doseljenika iz Srbije. Zato australijsko društvu i kulturu osećamo delimično kao svoje", istakao je Vesić.

Kako navodi Vesić, odnosi dve države su dobri, a kroz slične manifestacije odnosi i saradnja se dodatno produbljuju.

Podsećajući da "Er Srbija" uskoro uvodi direktne letove za SAD, Vesić je naglasio da veruje da nije daleko ni dan kada će avioni te kompanije poleteti direktno za Australiju.

"Kroz sve te veze jačaće naše prijateljstvo. Jedni drugima možemo mnogo da pružimo, ali i da naučimo jedni od drugih. Za početak, sledećeg januara Đoković dolazi po novu titulu", poručio je Vesić.

Nakon nastupa Milijane Nikolić, sa kojom je pevao i njen suprug, operski pevac Rozario de Spina, okupljeni su mogli da pogledaju izložbu "Canning stock route", koja priča o 1.800 kilometara kojima je stoka sa severa Australije terana na jug zemlje i koja predstavlja jedan deo australijske tradicije.

Manifestaciji u Starom dvoru prisustvovao je veliki broj predstavnika javnog i kulturnog života, kao i predstavnici diplomatskog kora i ambasadori, među kojima su bili novi ambasador SAD Kajl Skat, Velike Britanije Denis Kif, Italije Đuzepe Manco, šef Delegacije EU Majkl Devenport.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 12. feb 2016, 07:22)
anonymous [neregistrovani]

Свашта

Значи, ако се удаш за Аустралијанца (италијанског порекла) аутоматски постајеш жена аустралијанско-српског порекла??