Tasovac: Složeno je napraviti kriterijume za priznanja u kulturi

Nedavno su umetnici i stručnjaci pokrenuli peticiju protiv ukidanja nacionalnih priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Ministar Ivan Tasovac kaže da je teže uspostaviti kriterijume za priznanja u kulturi, nego u sportu, baš zbog složenosti oblasti kulture.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Ivan Tasovac je rekao da je u sportu "stvar jednostavna - istrčite sto metara ili osvojite medalju, i imate priznanje".

"U kulturi stvari ne stoje tako. Sistem je takav da je teško ustanoviti kriterijume s obzirom na različitost oblasti kulture. Kako je moguće porediti rad glumca, slikara, arhivara?", upitao je ministar.

Prema njegovim rečima, drugi problem je još složeniji i vezan je za "klanovsko-burazerske odnose".

"Meni se čini da bismo u ovom trenutku, kada smo sagledali situaciju, bolje rezultate imali da smo kao glavni kriterijum stavili biranje nacionalnih priznanja na tomboli", naglasio je Tasovac.

Kako je rekao, izmene i dopune zakona o kulture prošle su javne rasprave i u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

"Ovaj zakon je prošao javno slušanje u Skupštini. Ljudi su mogli da stavljaju primedbe onlajn. Najmanje primedbi je bilo za nacionalna priznanja", ukazao je Tasovac.

Predlog Upravnog odbora Narodnog pozorišta o imenovanju novog upravnika potpisao je ministar Tasovac pre deset meseci, ali još nije stigao na dnevni red Vlade. Ministar navodi da je potrebno da se poštuju procedure i da će Vlada staviti tačku na glasanju.

Tasovac je rekao da će tokom iduće nedelje biti raspisan tender za nastavak radova na renoviranju Narodnog muzeja.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 02. feb 2016, 01:19)
Slobodan Marković [neregistrovani]

Slažem se...

U potpunosti se slažem sa vašim komentarom, za koji mislim da je u potpunosti na svom mestu, ali to ne znači da se slažem i sa ukidanjem ove vrste priznanja, na protiv!
S' poštovanjem,
Slobodan Marković

(nedelja, 31. jan 2016, 21:46)
anonymous [neregistrovani]

Ukidanje odmah!

Pozdravljam ukidanje nacionalnih penzija! Po hitnom postupku revidirati spisak onih koji ne zasluzeno vec godinama dobijaju pozamasne sume uz svoje penzije. A taj novac preusmeriti u humanitarne svrhe

(nedelja, 31. jan 2016, 21:22)
anonymous [neregistrovani]

slozeno

Zato sto je slozeno mozemo da muljamo do iznemoglosti.
Naprotiv vrlo je prosto ali prodavci magle u kulturi ne zele da uspostave parametre i kriterije jer bi im propao posao.