Srpski Heroik u Veneciji

Srbiju će na 15. Bijenalu u Veneciji, Međunarodnoj izložbi arhitekture, koja se ove godine održava od 28. maja do 27. novembra, predstavljeti projekat "Freeshipping" mladog autorskog tima koji čine Stefan Vasić, Ana Šulkić i Igor Sjeverac, rečeno je na konferenciji Ministastva kulture i informisanja.

To je odlučeno na konkursu Ministastva kulture i Muzeja primenjene umetnosti u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, na koji je prijavljeno 35 radova.

Prema rečima ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca cilj je glavna nagrada- Zlatni lav.

On je naveo da je država Srbija za ovogodišnje jubilarno zdanje Bijenala, izdvojila najveći budžet, od kad samostalno nastupa, 20 miliona dinara.

Kako je naveo nacionalni Paviljon Srbije je jedan od 29 paviljona, pored centralnog u egzotičnom parku Đardini.

Tasovac je istakao da je Srbija za prošlo Bijenale potpuno rekonstruisala krov na paviljonu i da će nastaviti da ulepšava jedno od najznačajnijih zdanja koje ima u inostranstvu.

"Iskreno se nadam da ove godine imamo pun potencijal da u Veneciji ponovimo uspehe od Zlatnog lava Emira Kusturice i Ničije dete koji je prošle godine osvojio tri nagrade na Venecijanskom filmskom festivalu, a čini mi se da smo na obrom putu", poručio je ministar.

Kako je odlučio Stručni savet, rad ""Freeshipping"  odgovara vogodišnjoj temi Bijenala: Izveštavanje sa fronta, koju je ostavio umetnički direktor Aleksandro Aravena, koji je ovogodišnji laureat Prickerove nagrade, najprestižnijeg priznanja u arhitekturi.

Tema nastupa Srbije ima naziv Heroik, a projekat, prema rečima autora u prvi plan stavlja arkitentonsku struku, izveštavajući o njenoj problematičnoj društvenoj poziciji iz edova samih arhitekata, konstatujući neophodnost novih ogućnosti za prevazilaženje..

Heroik: "Freeshipping" čini monumentalna instalacija plave boje u prostoru Paviljona, projektovana kao trag broda na površini vode, zamrznut u delu vremena, rekao je autor Stefan Vasić, navodeći da rad predstavlja suprotstavljanje apsolutističkom karakteru postindustrijskog kapitalizma.

Izložbeni prostor arhitekture u Veneciji čini prostor nekadašnjeg vojnog skladišta "Arsenali", park Đardini i nekoliko palata, a prema rečima komesara izložbe, uz stalnu postavku Srbije, biće organizovane i paralelne manifestacije a šest meseci trajanja.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 28. jan 2016, 15:30)
Наталија [neregistrovani]

Срећно!

Наш је павиљон један од најлепших. Срећно!