Ršum i Rambosek ponovo zajedno zbog dece

Gotovo pre pola veka, kompozitor Zoran Rambosek, počeo je saradnju sa pesnikom Ljubivojem Ršumovićem, a plod te saradnje jeste mnoštvo kompozicija za decu koje su bile i još su muzička čarolija mnogih detinjstava. "Dobre pesme - muzički natprosek, Ljuba Ršum i Zoran Rambosek" naziv je kompakt diska koji je tim povodom objavio PGP RTS, a koji je promovisan na koncertu u Dečjem kulturnom centru.

Ima li deteta koje ne zna pesmu o vuku i ovci. To je prva kompozicija za najmlađe Zorana Ramboseka, hit emisije "Dvogled" Televizije Beograd pre 45 godina, koju je on pevao sa sinom Bojanom.

"Kada sam video da deca nemaju svoju muziku, onda sam došao u televiziju u dečju redakciju i predložio da svaku emisiju koju vodi mladi pesnik Ljubivoje Ršumović da napravim po jedan hit koji će naravno deca pevati. I onda sam dobio tekst koji je bio fenomenalan ", kaže kompozitor Zoran Rambosek.

Posle pesme "o vuku i ovci" usledile su i druge kompozicije na Ršumove stihove, deca su ih brzo prihvatila, potom su stigli koncerti, ploče. "Baba roga", "Deset ljutih gusara", "Nema leba za budale", "Mamine maze" ...

Vođeni željom za autentičnošću i hrabri da je ispolje, pesnik i kompozitor udružili su snage i pokazali retku kreativnost.

"Moraju ljudi da se bave decom, moraju neprestano da razmišljaju o tome šta će u deci probuditi stvaralački impuls. Nije važno samo zabaviti decu, važno je probuditi u njima tog homopoetikusa da ga tako nazovemo na latinskom", kaže pesnik Ljubivoje Ršumović.

Rambosek najavljuje još jedan kompakt-disk sa Ršumovim pesmama.

broj komentara 0 pošalji komentar