Božanstveni grafički svet Salvadora Dalija u Kući legata

Nakon pet godina beogradska publika ponovo je u prilici da vidi Božanstvene svetove, jednog od najvećih umetnika 20. veka Salvadora Dalija. Na izložbi u Kući legata 240 radova iz njegovog obimnog grafičkog opusa.

Provokativan, ekstravavagantan, najpoznatiji nadrealista sveta Salvodor Dali stvorio je veliki grafički opus koji je njegovu umetnost najpotpunije približio najširem krugu publike.
 

"Reakcije publike su odlične i to pre svega vidimo po poseti, jer je od 28. decembra do sad izložbu videlo oko 1. 000 ljudi, što je za naše uslove i naše muzeje fantastično", kaže Filip Brusić Renauld i dodaje da je "ova izložba obimnija od Dalijeve poslednje izložbe u Beogradu pre pet godina i da ima eksponata koji se prvi put izlažu kod nas".

Genijalnog umetnika, velikog zaljubljenika u književnost za grafičke cikluse inspirisala su dela poput Božanstvene komedije, Biblije. Na postavci u Kući legata su i Dalijevi konji, omaž Leonardu, fantastične male skultorske forme poput nadrealanog anđela.

Inovativan, autentičan, uznemiravajući, produktivan i kao grafički majstor Dali uvek fascinira. Izjavio je - "Tajna mog uticaja je u tome što zauvek ostaje tajna".

"On je bio veliki umetnik, on je bio ekscentrik, on je bio sam svoj bog i bio je mlad i butovan do kraja, odnosno do smrti. I ta njegova impulsivnost i ideja karakterišu ga do kraja", kaže Leon Pogolsek, organizator izložbe.

Božanstevni grafički svet Salvadora Dalija u Kući legata do 27. marta.

broj komentara 0 pošalji komentar