Urednici RTS-a uručena nagrada "Lazar Trifunović"

U Kulturnom centru Beograda Danijeli Purešević, urednici Redakcije za kulturu RTS-a, dodeljena je nagrada "Lazar Trifunović", a Ani Panić nagrada Društva istoričara umetnosti Srbije.

Danijela Purešević, istoričarka umetnosti, likovna kritičarka i urednica Redakcije za kulturu RTS-a, dobitnica je nagrade "Lazar Trifunović" za kritičko promišljanje savremene vizuelne i likovne umetnosti i to za autorsku emisiju Art zona "Lev Manovič: Jezik novih medija" i kritike izrečene u Kulturnom dnevniku povodom aktuelne situacije sa beogradskim Narodnim muzejom i Muzejom savremene umetnosti.

Priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije (DIUS) za najbolju autorsku izložbu priređenu u 2015. godini dobila je Ana Panić za autorski projekat "Nikad im bolje nije bilo? Modernizacija svakodnevnog života u socijalističkoj Jugoslaviji", kao i za selekciju i tekst u katalogu izložbe "Zabeleženo sećanje" u produkciji Gete instituta u Beogradu.

Umesto odsutne Danijele Purešević, nagradu koju čine povelja i novčani iznos, primila je njena koleginica sa RTS-a Jasmina Vrbavac, a uručila ju je Nela Tonković, direktorka Savremene galerije u Subotici, predsednica žirija.

Pureševićeva je zahvalila putem video zapisa i teksta, a u njima je podvukla da je ovo najveće priznanje koje joj je pripalo za 25 godina rada na RTS-u i da je ovo prvi put da je ta nagrada koja se daje već 24 godine, otišla u ruke nekome za rad na televiziji.

U obrazloženju odluke se navodi da je doneta jednoglasno, a da laureatkinja tokom svog dugogodišnjeg rada na televiziji širi poslanje struke i povećava vidljivost kreativnih dometa profesije istoričara umetnosti u javnosti.

Ana Panić, viši kustos Muzeja Istorije Jugoslavije, primila je priznaje DUIS-a od koleginice Sanje Mladenov Kojić, direktorke Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, koja je bila član žirija za esnafsku nagradu.

U obrazloženju odluke se konstatuje da "nagrađeni projekat pripada istoriji sećanja, a reinterpretiran je na originalan, zanimljiv, multidisciplinaran i dinamičan način u saradnji sa više uglednih institucija i timom stručnjaka različitog stručnog profila sa prostora bivše Jugoslavije".

Panićeva je zahvalila kolegama iz svih bivših jugoslovenskih republika koji su joj pomogli oko organizovanja izložbe da bi ona bila izbalansirana slika zajedničke države i istakla da je najviše veseli što izložba nastavlja da živi.

Nagrađena izložba je sada postavljena u Sarajevu, zatim se seli u Pulu, pa u Zagreb, Suboticu.

broj komentara 0 pošalji komentar