Božićni dani u pričama srpskih pisaca

O Božiću je napisano mnogo priča i retkost je književnik koji nije pisao o tom hrišćanskom prazniku. Miodrag Raičević odabrao je 23 priče srpskih klasika, napisanih pretežno u prvoj polovini dvadesetog veka, od kojih je nastala knjiga "Licem prema Božiću" - božićne priče srpskih pisaca 1900-1941.

Pisci sa dosta sentimenta i nostalgijom opisuju dečjim očima proslavu prazničnih dana. Slede priče o periodu između Prvog i Drugog svetskog rata. Govore i o pomodnim detaljima koji su se širili građanskim slojevima Srbije i na neki način raslojavali to društvo.

Na posletku su priče koje su u vezi sa Prvim svetskim ratom i stradanjem srpskog naroda. Zbirka počinje Molitvama u Topčiderskoj crkvi Isidore Sekulić. Među autorima su Borisav Stanković, Janko Veselinović, Simo Matavulj, Jovan Dučić, Rastko Petrović... Knjigu zaokružuje Miloš Crnjanski slikom prestonice u snegu.

"Dan kada se porodica okuplja oko stola na kome su i pečenica i kolač, gde se ta atmosfera nekog domaćeg ognjišta i porodičnog jedinstva oseća manje-više u svim ovim pričam. To je ono što mi se čini dragoceno u ovoj knjizi na šta bi trebalo obratiti pažnju, pogotovo danas kada je sve malo ohlađeno po tom pitanju", ističe priređivač i urednik knjige Miodrag Raičević.

Na koricama knjige je i tekst iz spisa Vuka Karadžića "Polaznikova zdravica za Božić i odgovor domaćina polazniku".

U slavu preradosnog hrišćanskog praznika poruka Milutina Uskokovića: "Treba verovati! Jer zvezde sudbine idu nepoznatim putevima, jer smo mi mali i zemaljski, a vera je božanskog porekla".

broj komentara 0 pošalji komentar