Umro glumac Vasilije Pantelić

Dramski glumac Vasilije Vasa Pantelić preminuo je u Beogradu u 86. godini, saopšteno je iz Narodnog pozorišta. Prema sopstvenoj želji, sahranjen je u tišini, u najužem krugu rođaka i prijatelja.

Vasilije Vasa Pantelić rođen je 1922. godine u Rumi. Gimnaziju je završio u Kragujevcu, a potom je u tom gradu počeo glumačku karijeru, još u vreme okupacije.

Po završetku rata prešao je u Beograd, gde je studirao prvo prava, a zatim psihologiju. Uporedo je pohađao Dramski studio pri Narodnom pozorištu, a radio je kao spiker i u dramskom programu Radio-Beograda.

Član drame Narodnog pozorišta postao je 1949. Poslednju predstavu na sceni matičnog teatra odigrao je 27. juna 2001. godine, igrajući Fedorenka u "Majstoru" Ronalda Harvuda.

U Narodnom pozorištu ostvario je više od 130 uloga, među kojima se izdvajaju Jago u "Otelu", Horacio u "Hamletu" i Kasio u "Juliju Cezaru" Viljema Šekspira, Karenjin u Tolstojevoj "Ani Karenjinoj", Leone Glembaj u "Gospodi Glembajevima" Miroslava Krleže, knez Miškin u "Idiotu" Fjodora Dostojevskog i druge.

Od četrdesetak uloga na filmu, domaćem ali i inostranom, izdvajaju se role u ostvarenjima "Pesma", "Potraga", "Pesma s Kumbare", "Užička Republika" i druge.

Zapažene uloge ostvario je i na televiziji, a najšira publika pamti ga po ulozi šefa beogradske policije u vreme okupacije Krste Mišića u seriji "Otpisani".

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 06. sep 2008, 22:10) - malena [neregistrovani]

iskreno saucesce

Otisao je i ovaj veliki umjetnik....Iskreno saucesce njegovoj porodici..pamticemo ga po dobrim ulogama.