Zmajeva nagrada Dejanu Aleksiću

Dejan Aleksić je dobitnik Zmajeve nagrade za zbirku pesama "Biti". Na svečanosti povodom Dana Matice srpske, pesniku je uručeno ugledno priznanje koje naša najstarija institucija kulture dodeljuje od 1953. godine.

Na svečanosti povodom Dana Matice srpske, pesniku Dejanu Aleksiću uručena je Zmajeva nagrada. Ugledno priznanje koje naša najstarija institucija kulture dodeljuje od 1953. godine Aleksiću je uručena za zbirku pesama "Biti" u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Za Dejana Aleksića "Biti" je neka vrsta neprestanog preispitivanja sopstvenog mesta i uloge u svetu. Moć poezije vidi u njenoj sposobnosti da preobražava čovekovo biće.

"Poezija može biti jaka društvena moć. Poezija kao fenomen koji može da menja društvo ali samo ako je društvo skup mislećih jedinki, jedinki koje poseduju potencijal za kritičko mišljenje. Poezija ne trpi čitaoce koji nemaju kritičko mišljenje", kaže Dejan Aleksić.

Na pitanje kako je biti zmaj u književnosti odgovara: "Vrlo intrigantno pitanje. Ako sam ja zmaj u književnosti, laskavo priznanje, ali verovatno zavisi od kvaliteta i količine plamena koji mogu da proizvedem".

Duško Radović je rekao da je pisati za decu isto kao i pisati za odrasle samo mnogo teže, a Dejan Aleksić kaže da se sve ove godine trudi da otkrije u čemu je tajna tog teže.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 18. feb 2014, 00:11) - Danijel Tasic [neregistrovani]

Bravo

Svaka cast nasem mladom piscu gospodinu Aleksicu!
Eh kad bih se neko od nasih dragih citalaca setio da stavi koji komentar kako bi mu laskalo,ali nazalost nama su vaznije neke druge stvari,mi smo rodjeni obrazovani.
Pozdrav za sve i da nam Bog da jos puno ovakvih ljudi.