"Živeti u Dunavskoj banovini" u RTS-u

Otvorena izložba pod nazivom "Živeti u Dunavskoj banovini", u Velikoj galeriji RTS-a. Manual muzej zaboravljenih umetnosti predstavlja devet starih zanata koji na jedinstven način oslikavaju način života tridesetih godina 20. veka na navedenom prostoru nekadašnje Kraljevine Jugoslavije.

U Velikoj galeriji RTS-a otvorena je izložba pod nazivom "Živeti u Dunavskoj banovini". Manual muzeja zaboravljenih umetnosti predstavlja devet starih zanata koji na jedinstven način oslikavaju način života tridesetih godina 20. veka na navedenom prostoru nekadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Izložbu je otvorio v. d. generalnog direktora RTS-a Nikola Mirkov, koji je pozdravio prisutne i pohvalio autore.

"Samo da podsetim, nas uvek optužuju za reprize, međutim, osobenost ove reprize ogleda se u tome što bi ona mogla da bude proglašena za postmodernu manifestaciju", rekao je Mirkov i istakao da je "uložena ogromna ljubav i požrtvovanje" za skupljanje stvari koje su na izložbi. 

Siniša Žarin, tvorac Manualnog muzeja i jedan od autora izložbe, rekao je da je "gonjen idejom da rekonstruiše vreme izabrao najharizmatičniji period, kraj 19. i početak 20. veka".

Manualni muzej zaboravljenih umetnosti nastao je kao plod dvadesetogodišnjeg istraživanja, prikupljanja i zaštite artefakata starih i umetničkih zanata.

Prvih godina prikupljeni predmeti služili su kao inspiracija dizajnerskom timu, ali i kao dekoracija dućana, gradeći na taj način jedinstven i prepoznatljiv zaštitni znak Manualove manufakture.

"Izložba nije uobičajena, nema potpisanih predmeta, ne želimo ništa da sugerišemo, jednostavno želimo da predstavimo život običnog čoveka koji se susretao sa ovim zanimanjima i zanatima", istakao je Vladan Caričić, autor izložbe. 

Ko su bili "berberi", kako je izgledalo zdravstvo, ko se bavio krojačkim zanatom a ko advokaturom, gde su se obućari nazivali šusteri, ko je bio poslednji novosadski sarač, od kada postoji geodetska delatnost, samo su neka od pitanja na koje ova postavka daje odgovore. 

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2014. godine. 

Dunavska banovina

Dunavska banovina je bila upravna jedinica Kraljevine Jugoslavije uspostavljena Zakonom o nazivu i podeli Kraljevine na upravna područja od 3. oktobra 1929. godine, koji je doneo kralj Aleksandar I Karađorđević.

Donošenjem Septembarskog ustava 1931. godine ta banovina je postala upravna i samoupravna jedinica. Među devet banovina bila je najveća posle Savske banovine.

Beograd je sa Pančevom i Zemunom činio područje Uprave grada Beograda. Zato je glavni grad Dunavske banovine bio Novi Sad, a ne Beograd. Sedište administracije nalazilo se u Banskoj palati.

Obuhvatala je Vojvodinu - Banat, Bačku i Baranju i veći deo Srema, zatim celu Šumadiju, Požarevačku Moravu i Stig. Od velikih gradova van Vojvodine u toj banovini bili su Kragujevac, Požarevac i Smederevo. Prvobitno su Šid i Sremska Mitrovica bili uključeni u Drinsku banovinu, ali su posle energičnih protesta tih srezova pripojeni Dunavskoj banovini, jer čine sastavni deo Vojvodine.

broj komentara 0 pošalji komentar