Više para za kulturu

Kultura u 2014. godini dobija dvostruko više para. Iz Ministarstva poručuju da je cilj da dođu do evropskog proseka, a to je oko 3,5 odsto nacionalnog budžeta. Više od dvadeset institucija biće u režimu kapitalnih ulaganja, kaže državni sekretar Ministarstva kulture Dejan Ristić.

Sledeće godine, kultura dobija dvostruko više para - oko 17 milijardi dinara. Pored povećanja po svim stavkama, planirano je i 620 miliona dinara za zaštitu fondova posvećenih Prvom svetskom ratu i za obnovu Spomenika Neznanom junaku na Avali. Iz Ministarstva poručuju da im je cilj da dođu do evropskog proseka, a to je oko tri i po odsto nacionalnog budžeta.

Koliko para, toliko muzike. Ako je po budžetu, 2014. godine će se u Srbiji dvostruko više igrati i pevati.

Državni sekretar Ministarstva za kulturu i informisanje Dejan Ristić kaže da će čitav niz institucija više od dvadeset u periodu od 2014. do 2016. biti u režimu kapitalnih ulaganja.

"U tom smislu naredne godine očekuje se početak procesa adaptacije, sanacije i delom rekonstrukcije Narodnog muzeja i nastavak rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti, ali pod kapitalnim ulaganjima nisu samo ustanove u Beogradu već širom Srbije", kaže Ristić.

Kada je reč o privremenom angažovanju u institucijama kulture, ono neće moći da bude veće od 10 odsto zaposlenih. O zapošljavanju odlučuje Ministarstvo.

Ristić kaže da će institucije imati obavezu da do 31. marta naredne godine Ministarstvu kilture dostave obrazloženi predlog zbog čega je potrebno popuniti određeno radno mesto nakon čega će Ministarstvo razmotriti predlog i ukoliko ga prihvati proslediti konačnom telu koje će davati saglasnost.

Na pitanje hoće li biti otpuštanja i u kulturi sledeće godine, Ristić kaže da je to je pitanje za rukovodioce kulture, a ne Ministarstvo.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo traži odgovornost, rezultate, transparentnost u radu, efikasnost i poštovanje zakona.

Ovih dana na proveri je odgovornost institucija kulture, kao i dokumenta o realizovanim konkursima za izbor direktora. Ministarstvo najavljuje da će vrlo brzo javno oceniti rad svih upravnih odbora i izneti konkretne odluke.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 30. dec 2013, 10:26) - anonymous [neregistrovani]

Просек

Опет ти вечити просеци... А када је планирано да се дође до просечне ЕУ плате? У првом кварталу наредне године или другом?