Zagrebačko kazalište u poseti JDP-u

Jugoslovensko dramsko pozorište dva dana domaćin je Zagrebačkog kazališta mladih. Gosti iz Hrvatske u petak su prikazali "Galeba", a u subotu uveče na programu je "Žuta crta", jedna od najprovokativnijih predstava ove godine.

Zagebačko kazalište mladih je u dvodnevnoj poseti Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Gosti iz Zagreba sinoć su prikazali "Galeba" po koncepciji Boba Jelčića. Večeras je na programu "Žuta crta" u režiji Ivice Buljana, jedna od najprovokativnijih predstava ove godine u Zagrebu.

Tek nekoliko Čehovljevih rečenica, neurotične Maša, Nina, namerno otvorena kabina iz koje se čuje ćaskanje saradnika. Opasni, psihozvučni udari dopuštaju da se kaže - ovo je koješta. Ili - genijalno!

Izuzetnost večeri bila je u poslednjim redovima. Tamo su zbunjeni gimnazijalci Šeste beogradske iščekivali Čehova. U jakoj zagrebačkoj podeli, Arkadinu tumači Ksenija Marinković.

"S obzirom na to u kakvim vremenima živimo, nama je lepo jer radimo što volimo i radimo dobre stvari i spasavamo se kako znamo", kaže Marinkovićeva.

Lucija Šerbedžija igra u "Žutoj crti" reditelja Ivice Buljana, u ostvarenju koje je nagrađeno za izuzetan doprinos kazališnoj umetnosti Hrvatske.

"Radi se o preispitivanju baš tih žutih crta i tih granica svakog individualno. Svi mi malo jesmo u ovom sistemu na neki način robovi tog društva i uvek smo jako omeđeni žutim crtama, koliko god se pravimio da to ne vidimo", kaže Šerbedžija.

Lucija je i ovde među svojima. Igra u "Plavom anđelu" u Madlenijanumu, a i njena deca, Sergej i Nastja Gajić, su - polu Beograđani.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 01. dec 2013, 13:21)
anonymous [neregistrovani]

Сарадња

Културна и уметничка сарадња увек је добродошла.

(subota, 30. nov 2013, 23:33)
Trifunovic Dobrosav [neregistrovani]

Lepa vest

Zeljni smo ovako lepih dogadjaja.Hvala svim akterima.