Ksenija Janković i Nenad Lečić na Kolarcu

Violončelistkinja Ksenija Janković i pijanista Nenad Lečić nastupili su u okviru 45. Bemusa. Umetnici koji već godinama žive i rade u Nemačkoj, u dvorani Kolarčeve zadužbine predstavili su dela Šumana i Mendlsona.

U okviru 45. Bemusa nastupili su Ksenija Janković, violončelistkinja i Nenad Lečić, pijanista. Dvoje naših umetnika čija je umetnička biografija ispunjena mnogobrojnim priznanjima i koji već godinama žive i rade u Nemačkoj, u dvorani Kolarčeve zadužbine predstavili su dela Šumana i Mendlsona.

Neko je za Kseniju Janković rekao da je čarobnica, da je velemajstor, a zapravo je jedinstvena od trenutka kada se prvi put, pre više od tri decenije, našla na koncertnoj sceni.

Nekadašnji profesori poput čuvenih čelista Rostropoviča, Furnijea, Navare uz sve razlike u pedagoškom prostupu, sigurno bi se složili da vreme i energija koju su uložili u nju nije otišlo u nepovrat.

Danas i sama pedagog na Viskoj školi za muziku u Detmoldu, na koncertnoj sceni osvaja samosvojnim umetničkim izrazom, posvećenošću i muzikalnošću.

Dostojan partner u tumačenju Šumanovih i Mendlsonovih kompozicija bio joj je Nenad Lečić, nekadašnji vunderkind iz Čačka, a danas docent na visokim školama za muziku u Kelnu i Detmoldu.

Vanserijski talenat i senzibilitet umetnika koji muziku doživljava kroz boje, omogućili su posetiocima ovog koncerta da ga dožive kroz svojevrsnu paletu uzbudljivih, ali i nežnih, nostalgičnih boja romantizma.

I Ksenija Janković i Nenad Lečić već godinama uspešno grade svoju karijeru u inostranstvu, a pritom su naši. Naši, da uvek priteknu kada je teško, da nas ne iznevere, i naši kada dođu kući da sviraju onako punog srca, ali na svetskom nivou.

broj komentara 0 pošalji komentar