"Sveti Georgije" ponovo u Ateljeu 212

Na velikoj sceni Ateljea 212 izvedena premijera obnove predstave "Sveti Georgije ubiva aždahu", po tekstu Dušana Kovačevića u režiji Ljubomira Mucija Draškića.

Premijerna obnova predstave "Sveti Georgije ubiva aždahu", po tekstu Dušana Kovačevića u režiji Ljubomira Mucija Draškića, sa novom glumačkom podelom, izvedena je u subotu uveče na velikoj sceni Ateljea 212.

Ponovno stavljanje na repertoar jedne od kultnih predstava Ateljea izazvalo je ogromno interesovanje publike. Dug i buran aplauz na kraju označio je priznanje novom ansamblu, ali i odavanje počasti onom nekadašnjem, kao i izuzetnom Kovačevićevom tekstu i dugogodišnjem upravniku Ateljea Draškiću (1937-2004).

U drami o ljubavnom trouglu koji se odvija na početku Prvog svetskog rata glavne uloge - Đorđa Džandara, njegovu ženu Katarinu i njenog ljubavnika Gavrila Vukovića (koje su proslavili Petar Kralj, Dara Džokić i Dragan Nikolić) igrali su Bojan Žirović, Sofija Juričan i Marinko Madžgalj.

U postavci je sve isto kao na prvom izvođenju 1986. godine, uz muziku Vokija Kostića, scenografiju Petra Pašića, kostime Jasmine Nešić, snimljeni glas Cuneta Gojkovića, dramaturga Ivanu Dimić, ali su svi glumci "uskočili' u uloge svojih prethodnika.

Draškićevu postavku su prema video snimku obnovili Branimir Brstina, koji je igrao u staroj podeli i Aleksandar Gruden, koji je bio asistent režije i imao malu ulogu redova (i nekada i sada).

U ansamblu je ponovo Dara Džokić (ovoga puta kao Katarinina tetka Slavka), a novi su Nenad Jezdić, Gordan Kičić, Bojan Dimitrijević, Milan Caci Mihailović, Nebojša Ilić, Branislav Zeremski, Nenad Ćirić, Vladislav Mihailović, Erol Kadić i drugi, kao i dečak Miloš Klanšček (Vane siroče).

Tokom predstave čulo se dosta smeha, zahvaljujući Kovačevićevom specifičnom humoru, ali je bilo i trenutaka apsolutne tišine u prepunoj sali koja je sa pažnjom upijala replike - gorke, kritičke i opominjuće kojima je ovaj autor obradio jedan melodramski motiv na fonu nacionalne kataklizme, bez patosa ili mitomanije, a sa izuzetnim poznavanjem srpskog mentaliteta.

broj komentara 0 pošalji komentar