Otvorena izložba o Milunki Savić

Izložba o Milunki Savić otvorena u Domu Vojske Srbije. To je prvi u nizu događaja povodom 40-ogodišnjice smrti heroine Prvog svetskog rata. Izložbu su realizovali RTS, Ministarstvo odbrane i Istorijski arhiv Srbije.

Izložba posvećena srpskoj heroini Milunki Savić, učesnici u balkanskim i Prvom svetskom ratu iz kojih je izašla sa sedam odlikovanja, otvorena je večeras u Domu vojske, a predsednik parlamenta Nebojša Stefanović je tom prilikom poručio da Srbija nikada ne sme da zaboravlja svoje junake.

Autorka multimedijalne izložbe "Milunka Savić-heroina Velikog rata" Slađana Zarić oživela je sećanje na "srpsku Jovanku Orleanku", koja je najodlikovanija žena u tom ratu i koja je u borbama za Srbiju četiri puta bila ranjena, ali o kojoj se decenijama unazad nije mnogo znalo.

Ističući da ta izložba predstavlja ispravljanje istorijske nepravde predsednik Skupštine Srbije je izrazio nadu da ćemo boljim upoznavanjem sa Milunkom Savić biti ponosniji na sebe kao naciju.

Reč je o hrabroj ženi, borcu i zaboravljenoj heroini pred kojom su mirno stajali francuski generali, ruski oficiri, ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, rekao je Stefanović.

Predsednik parlamena je podsetio i na to da se Milunka prvi put kao dobrovoljac prijavila krajem 1912. godine i u balkanskim ratovima učestvovala kao muškarac Milun Savić budući da u to vreme u vojsci nije bilo žena boraca.

Njen pravi identitet otkriven je 1913. godine kada je prvi put bila ranjena na Bregalničkoj bici.

"Pre 100 godina kada su trube označile rat, odsekla je kike, na glavu stavila šajkaču, obukla muške čakšire i krenula u Beograd. U dobrovoljce se upisala kao Milun i već na Bregalnici dobila prvu Karađorđevu zvezdu za hrabrost", osvežio je Stefanović sećanje na srpsku heroinu.

Milunka je sedam godina provela u borbi i rovovima, a u Prvom svetskom ratu je bila deo čuvenog Gvozdenog puka, najelitnijeg Drugog puka srpske vojske "Knjaz Mihailo", ukazao je Stefanović.

"Milunka je preživela i veliku austrougarsku i bugarsku ofanzivu i povlačenje preko Albanije", rekao je Stefanović ukazujući da je ona primila i dve Legije časti iz ruku maršala Franša d'Eperea i generala Morisa Saraja.

Jedina je žena u svetu, dodao je, okićena francuskim Ratnim krstom sa zlatnom palmom.

Međutim, prema njegovim rečima, ljudi su brzo zaboravili njene zasluge iako je pored useha u borbama, i svojih četvero dece školovala još 30 i izvela na put, a živela je tiho i radila kao švalja, kuvarica i čistačica.

"Umrla je 1973. godine, a umesto u Aleji velikana, sahranjena je na Novom groblju", podsetio je Stefanović.

Međutim, večerašnja izložba kojom se obeleževa i 40 godina od njene smrti, neće ostati jedino sećanje na srpsku Orleanku.

Kako je najavio vršilac dužnosti direktora Istorijskog arhiva Srbije Miroslav Živković, u toku su završne pripreme za čin koji će omogućiti da velika heroina večno počiva u neposrednoj blizini svog komandanta Živojina Mišića u Aleji velikana.

"Očekujemo da će se to dogoditi sredinom sledećeg meseca", rekao je Živković dodajući aktivnosti u cilju podizanja spomenika Milunki tek predstoje, a da je ideja da to bude ispred ulaza u Istorijski muzej.

"Očekujemo i podršku javnosti. Spomenik bi trebalo da podigne naš narod dobrovoljnim prilozima putem fondacije zahvalnosti koju ćemo formirati", objasnio je Živković.

Autorka izložbe je rekla da Srbija često zaboravlja heroje, a ulazi u mitove i navela da je cilj izložbe ali i filma, koji će imati tv premijeru 7. oktobra da se istraži njena biografija i pokaže da je Srbija imala najodlikovaniju ženu u Velikom ratu.

"To je teza do koje smo došli i u razgovoru sa srpskim istoričarima, kao i sa istoričarima u Velikoj Britaniji", objasnila je Slađana Zarić navodeći da se do sada o Milunki Savić malo znalo, da je nema u muzejima, a nijedan istoričar nije napisao njenu biografiju.

Izložbu su realizovali RTS, Ministarstvo odbrane i Istorijski muzej Srbije, a posetioci su mogli da vide reprodukcije Milunkinih porodičnih, ličnih i ratnih fotografija nastalih u Tunisu, Solunu i Parizu, kao i odlikovanja koja se nalaze u posedu porodice.

Posetioci izložbe, koja će biti otvorena do 12. oktobra u Domu vojske, moći će da vide i kopije dokumenata, kao i rekonstrukciju zastave Drugog gvozdenog puka u kom se borila.

Otvaranju izložbe pored predsednika parlamenta prisustvovao je i ministar odbane Nebojša Rodić, a posetioci su mogli da vide i deo dokumentarnog filma koji će u oktobru biti premijerno prikazan.

broj komentara 10 pošalji komentar
(ponedeljak, 30. sep 2013, 17:37) - Branko [neregistrovani]

Budimo ljudi

Treba da stojimo mirno pred senima istinskog junaka, Milunka Savic je postojala, nije izmisljena!

(ponedeljak, 30. sep 2013, 17:32) - Branko [neregistrovani]

Zaboravljena

Zivela I umrla na nasu sramotu, zaboravljena I bez postovanja!

(petak, 27. sep 2013, 18:44) - zoran [neregistrovani]

obidjite Vido

Koliko malo poznajem istoriju Srbije shvatio sam tek kad sam pre koji dan obisao ostrvo Krf i SRPSKO OSTRVO VIDO. Taj osecaj koji sam osetio kada sam prilazio SRPSKOJ KOSTURNICI, prolazio PLAVU GROBNICU i video fotografije u SRPSKOJ KUCI na Krfu ne mogu da opisem recima. Zao mi je sto ne postujemo patriotizam nasih predaka, sto su nam u djackim istorijama govorili o tudjoj istoriji a SRPSKU su svesno gurali pod tepih.
Nasi slavni preci i mucenici zasluzuju da obidjemo ostrvo Vido i Krf i da shvatimo kroz koje golgote je u tom periodu prolazio Srpski narod. Neka im je slava i laka zemlja.

(petak, 27. sep 2013, 17:43) - Takvi smo! [neregistrovani]

Nase naravi,2.

Nasi solunci bogalji,morali su da pisu molbe da im se dozvoli da - prose!

(petak, 27. sep 2013, 17:36) - Kamen za u glavu! [neregistrovani]

Nase naravi:

Umri,pa da te se setimo!

(petak, 27. sep 2013, 15:29) - anonymous [neregistrovani]

izložba o Milnuki Savić

Sramota,velika i greh još veći.Zaboraviti ženu-heroja,Srpkinju kojoj je Srbija bila svetinja,zakletva,amanet.Obnovimo njenu rodnu kuću,napravimo put do nje,da deca vide šta je iznedrila Srbija.Unesimo njeno ime u knjige,ne zaboravimo njene podvige.Nazovimo njenim imenom ulice,trgove,bulevare,humane ustanove,njna duša je svuda oko nas.Hvala joj i neka nam porosti za neznanje.

(četvrtak, 26. sep 2013, 12:39) - anonymous [neregistrovani]

milunka

nas heroj,drzava se sad setila da prica nesto,a zena je zavrsila kao cistacica sramota

(četvrtak, 26. sep 2013, 02:16) - anonymous [neregistrovani]

Hvala

Nek joj je večna slava

(sreda, 25. sep 2013, 23:44) - Сремац [neregistrovani]

Свака част

Свакако да је овај гест веома снажно одјекнуо међу истинским патриотама.Мени је посебно драго,јер је моје село настало захваљујући Војводи Степи Степановић,који је довео 360 преживелих Солунаца на место где је данас СТЕПАНОВИЋЕВО.

(sreda, 25. sep 2013, 23:19) - Ivan [neregistrovani]

Duboko postovanje

Slava nasim slavnim precima i veliko hvala.
Samo sledimo njihov put sa kojeg smo davno skrenuli