Tepavac, o ratu posle rata

Autobiografski zapisi Mirka Tepavca o ratu posle rata prvi put su izašli u javnost. Pojedini istoričari, novinari i kritičari opisali su knjigu "Moj drugi svetski rat i mir" ovog 91-godišnjeg partizana kao jedinstvenu i knjigu malu po obimu, ali veliku po sadržaju.

Promocija knjige "Moj drugi svetski rat i mir", autobiografski zapisi Mirka Tepavca o ratu posle rata, održana je u Centru za kulturnu dekontaminaciju. 

Reči Mirka Tepavca, poznatog i kao Beli, ređe su se mogle čuti, ali su se zato često mogle čitati.

Partizan, skojevac koji je preživeo torture u ustaškim zatvorima, nekadašnji direktor Radio Beograda, političar, jugoslovenski ministar spoljnih poslova, sada je potpisnik još jedne knjige.

Jedinstvena, važna knjiga još važnijeg autora, mala po obimu, a velika po sadržaju - tako su najnovije zapise 91-godišnjeg autora opisali istoričari, novinari, kritičari. 

Tepavac kaže da je to jedno malo delo, jedna memoarska literatura, namenjena prvobitno porodici i da, kako kaže, nije bilo Mire Šuvar i Tomislava Jakića, to bi ostalo u porodičnom krugu.

Ovaj autor vodi čitaoce kroz političke procese u predratnoj Jugoslaviji, daje slike zemunskih prilika na početku okupacije, hrabrosti i kukavičluka pojedinih ljudi. Najupečatljiviji opisi hapšenja i stravičnog mučenja u ustaškim zatvorima, do sada zapisani samo u piščevom sećanju, obelodanjeni su u njegovoj novoj knjizi.

"Ovo jeste knjiga o ratu njenog autora, jeste isečak rata kojih bi moglo biti onoliko koliko i njegovih savremenika. Nemerljiv značaj ove konkretne slike proističe iz uloge samog autora, iz mesta na kome se nalazio, iz uverenja koja su ga nekada motivisala i iz iskrenosti sa kojom danas saopštava svoje zapise", ističe istoričarka Olivera Milosavljević.

Autentična, do grubosti iskrena, nezaobilazna i potrebna bivšim jugoslovenskim republikama - tako o knjizi govori pisac predgovora Tomislav Jakić.

"Živimo u vremenu laži. Mirko Tepavac ne laže, on govori istinu, ne ulepšava je, piše nelakiranu istinu, često tešku, ponekada, današnjoj mladoj generaciji, verovatno i neshvatljivu", kaže Jakić.

Mirko Tepavac je autor više članaka u novinama i časopisima. Objavio je Zbirku članaka "Demokratija ili despotija", a sa Aleksandrom Nenadovićem knjigu "Mirko Tepavac - sećanja i komentari", kao i knjigu "Države, državnici i stradalnici".

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. jul 2013, 16:48)
Aleksej Masnikosa [neregistrovani]

Citati i jedne i druge

О овој књизи сам до сад чуо
на више мјеста.Што више слушам о
њој све више би је волио прочитати.
Данас у српским земљама имамо много
литературе о четницима и мемоаре
бивших четника, што апсолутно
подржавам.Али,треба чути у другу
страну.Јер су и партизани били
антифашистички покрет.Не треба
робовати идеологијама,већ чути
шта људи имају да кажу.