"Zmaj u jajetu" Dragana Hamovića

Zmaj, mitsko biće i simbol snage i junaštva, tema je nove zbirke stihova Dragana Hamovića, pod nazivom "Zmaj u jajetu". Knjigu je ilustrovao Mladen Anđelković.

Iako je lik zmaja narodna mašta različito uobličavala, zmaj je ostao simbol snage i junaštva. Zmaj je i tema nove zbirke stihova Dragana Hamovića "Zmaj u jajetu", koju je ilustrovao Mladen Anđelković.

Zmaj ne živi samo u srpskoj epskoj i mitološkoj tradiciji, ima ga i danas u savremenom govoru i niko se neće naljutiti ako mu kažete " ti si zmaj", jer će se osetiti izuzetno, veruje pesnik Dragan Hamović.

"U ovo neizuzetno doba upravo bi se zato lik Zmaja u onoj tradicionalnoj srpskoj podlozi zmaja zaštitnika koji brani i od ala, nametnuo kao lik koji sam u naivnom registru pokušao da razigram, raspevam na različite načine i za decu i za osetljive", kaže Hamović.

Despot Stefan Lazarević, sin zmaja od Jastrepca, Zmaj Ognjeni Vuk, Zmaj od Noćaja, Zmaj od Avale, Jovan Jovanović Zmaj - samo su neki od naših čuvenih zmajeva. A gde su oni danas?

"Kažem 'u zemlji Srbiji, raju od rajeva, tinjaju vatre potonjih zmajeva'. Bez obzira koliko sve oko nas izgledalo bezizlazno i utučeno, te vatre potonjih zmajeva su tu, jer su zaista u našoj osnovi", priča Hamović.

Treba težiti da se okviri koji su nam nametnuti raskinu, tek tada smo zmajevi. A zmajevi to i rade, poručuje pesnik.

broj komentara 0 pošalji komentar