Verdijeva Aida i izložba u Viminacijumu

U arheološkom parku "Viminacijum" u toku rekonstrukcija rimskog amfiteatra, u kojem će, 18. maja, Narodno pozorište iz Beograda, izvesti operu Aida. Istog dana biće otvorena i izložba "Konstantin veliki i milanski edikt", na kojoj će biti izloženo 180 predmeta iz Konstantinovog doba, od kojih neki imaju neprocenjivu vrednost.

Posle skoro 2.000 godina, amfiteatar u Viminacijumu ubrzano izranja iz stiške ravnice. Tu će se 18. maja zaoriti arije Verdijeve Aide u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda.

Istog dana na arheološkom lokalitetu u Viminacijumu kod Kostolca, kao deo državnog programa proslave 17 vekova Milanskog edikta i slobode hrišćanske veroispovesti, biće otvorena i reprezentativna izložba "Konstantin Veliki i Milanski edikt".

Na izložbi će biti predstavljeno oko 180 predmeta iz doba cara Konstantina Velikog i perioda pre i posle njegove vladavine, odnosno od prvog do četvrtog veka naše ere, koji se čuvaju u više muzeja u Srbiji.

To će biti prva od tri izložbe posvećene Milanskom ediktu i Konstantinu Velikom, koje će organizovati Narodni muzej.  Posetioci će moći da vide bistu Konstantina Velikog nađenu u Nišu početkom 20. veka, za koju se pretpostavlja da je deo konjaničke statue tog vladara, kao i predmete iz Sirmijuma, jednog od najznačajnijih rimskih gradova Konstantinovog doba na prostoru današnje Srbije.

Na izložbi će biti predstavljeni i bogati nalazi iz kasnoantičke carske rezidencije u Šarkamenu kod Negotina, nakit i zlatne pločice na kojima je predstavljen novac sa otiscima različitih vladarskih likova tog vremena.

Biće izložena i "Beogradska kameja" nađena u selu Kusadak kod Mladenovca, izrađena u sardoniksu u četvrtom veku na kojoj je Konstantin predstavljen na konju kako gazi zarobljenog neprijatelja, pogleda uprtog u visine, poput Aleksandra Velikog.

Izložba "Konstantin i Milanski edikt" biće prikazana u Viminacijumu 18. maja, na Međunarodni dan muzeja, zatim će biti preneta u Narodni muzej u Beogradu do početka septembra, a u Nišu je otvaranje te postavke predviđeno za 19. septembar.

Kako je rečeno, do 18. maja biće rekonstruisan amfiteatar. U vernoj replici amfiteatara iz Rimskog carstva planirano je da budu organizovane različite kulturne manifestacije i programi.

Arheološki lokalitet Viminacijum jedan je od najznačajnijih rimskih logora na Dunavu, sedište episkopa u četvrtom veku i glavni grad rimske provincije Gornja Mezija.

Rimski imperator Konstantin Veliki rođen je u Naisu, današnjem Nišu, a 313. godine zajedno sa vladarem istočnog dela Rimskog carstva Licinijem, proglasio je Milanski edikt, zakonski akt kojim je dozvoljeno slobodno ispovedanje hrišćanske vere.

Kao deo državnog programa povodom 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta 18. maja u Viminacijumu, posle otvaranja izložbe posvećene caru Konstantinu biće izvedena opera "Aida" Đuzepea Verdija, a u izvođenju učestvuju ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu i solisti iz inostranstva.

Projekat "Milanski edikt 313-2013, Srbija" organizovali su Vlada Srbije i Organizacioni odbor proslave na čijem su čelu predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh Srpski Irinej.

broj komentara 0 pošalji komentar