Otvoren obnovljen Istorijski muzej Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otvorio obnovljeni prostor Istorijskog muzeja Srbije, u kojem je postavljena izložba "Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama Istorijskog muzeja Srbije". Nikolić Muzeju uručio Sretenjski orden trećeg stepena za naročite zasluge u oblasti kulturnih delatnosti.

Obnovljeni prostor Istorijskog muzeja Srbije otvorio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. U obnovljenom prostoru je postavljena izložba "Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama Istorijskog muzeja Srbije".  

Izložba je posvećana dvema dinastijama koje su zaslužne za oslobađanje srpskog naroda od viševekovne osmanlijske vlasti i stvaranje moderne srpske države.

"Sa ponosom moramo da se podsetimo da su, neretko nepismene, srpske vođe i vladari znali da je neophodno da se narod prosveti, da je potrebno da se u Srbiju dovedu svi najumniji Srbi svog vremena, ali i drugi prijatelji koji su u borbi naroda Srbije videli uzor i svetionih za mnoge porobljene evropske narode", rekao je Nikolić.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Nikolić je uručio Sretenjski orden trećeg stepena Istorijskom muzeju Srbije za naročite zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, a povodom 50 godina postojanja i uspešnog rada.

Predsednik je poručio da kao narod moramo da znamo ko smo, da ne klonemo duhom ni pred naizgled nepremostivim teškoćama i da se ponovo okupimo oko jasnih ciljeva i da krenemo napred.

"Zadatak Istorijskog muzeja je da čuva sećanje naroda, što moramo da činimo bez obzira na iskušenja sveopšte globalizacije i pokušaje brisanja svih narodnih baština i osobina. To ne znači da srpsko društvo nije otvoreno za najbolje uticaje savremenog sveta, ali mi uvek moramo da znamo ko smo", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, nedostatak sredstava ne može da bude opravdanje za lenjost, birokratsku nespremenost za veće poduhvate, niti za neodgovoran odnos prema istoriji, i zato Narodni muzej, kao i muzeji širom Srbije, moraju biti što pre obnovljeni kako se ne bi dozvolilo da se kolektivno sećanje i istorija iskorene i obrišu.

"Stvarnog napretka Srbije neće biti sve dok ne budemo uspeli da u duhovni, javni, kulturni i privredni život uključimo sve najbolje što Srbija ima i da tako stvorimo uslove za demokratski i uspešan razvoj našeg društva i države", zaključio je predsednik Nikolić.

Nakon završetka prve faze rekonstrukcije, Istorijski muzej Srbije otvorio je za javnost izložbeni prostor od 1.200 kvadratnih metara, a sledeće godine biće privedena kraju i druga faza rekonstrukcije, čime će celokupan prostor muzeja biti stavljen u funkciju.

U okviru izložbe "Karađorđevići i Obrenovići u zbirkama Istorijskog muzeja Srbije", izloženi su vrlo vredni eksponati - više od 400 predmeta koji su pripadali rodonačelnicima novovekovnih srpskih dinastija Karađorđu i Milošu, i njihovim naslednicima.

Među eksponatima se umetničkim kvalitetima i istorijskim značajem izdvajaju kraljevske insignije Petra I Karađorđevića, voždov jatagan sa raskošnim ornamentima, sablja Aleksandra Obrenovića i nakit porodice Obrenović.

Izložba će biti otvorena svakog dana osim ponedeljka, do septembra, a tokom njenog trajanja biće organizovana svakodnevna stručna vođenja kroz postavku za zainteresovane posetioce.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 14. apr 2013, 10:21) - Bojan [neregistrovani]

strawa vest

Bio sam, izgleda super, sada treba ići dalje u kulturi nakon što su nabavili vitrinu za Bg mumiju, sredili dobar deo istorijskog koji će do kraja godine potpuno biti stavljen u funkciju, sada još Muzej savremene umetnosti i naravno glavni Narodni muzej.

(subota, 13. apr 2013, 04:08) - anonymous [neregistrovani]

Dobro!

Ono sto je sakrivano, valja vidjeti!

(petak, 12. apr 2013, 21:54) - Goran [neregistrovani]

Sjajna - velika vest !

Ovo je sjajna vest za Srbiju, danas jedina pozitivna vest koja je bukvalno pomela sve loše. Ovo što sam video na snimcima mi se veoma svidelo moderan izložbeni prostor.Baš me zanima da vidim da li ima i nešto od audiovizuelnih sadržaja ili recimo elektronskih kataloga, skoro sam bio u jednom muzeju u Beču, svi naši biće takvi jednog dana od eksponata do elektronskih fascikli sa starim razglednicama veoma mi se svidelo.Jedva čekam da vidim postavku, u maju krećem u presotnicu , pozz iz Novog Sada !

(petak, 12. apr 2013, 21:48) - Srđan_25god. [neregistrovani]

Prelepo

Jako sam srećan zbog ovoga. Lepa prilika, da se svi, a pogotovo mlađa generacija, upozna sa srpskom istorijom. Jedva čekam, da obiđem muzej.

(petak, 12. apr 2013, 21:47) - anonymous [neregistrovani]

гале

браво браво

(petak, 12. apr 2013, 21:32) - Bura [neregistrovani]

Bravo

Bravo za Istorijski muzej Srbije. Najzad su dobili pravi izložbeni prostor kojeg su odavno zaslužili.Imaju dobre stručnjake i još bilje ljude. Čestitam.

(petak, 12. apr 2013, 20:56) - Petar [neregistrovani]

Svaka Cast!

Neponovio se komunizam i neka bude zauvijek sloge i mira.

(petak, 12. apr 2013, 20:49) - Милан [neregistrovani]

:)

Дивно.... Напокон да се отвори један музеј у Београду....Изложба је одлична а надам се да ће до отварања Народног и МСУ наши људи и туристи погледати и ову репрезентативну изложбу.

(petak, 12. apr 2013, 20:15) - anonymous [neregistrovani]

Izlozba

Svaka cast, nastojacu da posetim izlozbu. Dobra je ideja da postavka budu Karadjordjevici i Obrenovici zajedno, da krenemo da prevazilazimo podele i unutrasnje razmirice i konacno da krenemo dalje.

(petak, 12. apr 2013, 19:31) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Bar neka lepa vest iz Srbije. Cudi me da uopste nema komentara. Izgleda da ljudima u Srbiji je vise zanimljiv Veliki Brat... Svaka cast evropska Srbijo :D