"Porodični album" u Knez Mihailovoj ulici

Fotografije, priče i zapisi iz života dvadeset tri romske porodice iz Srbije i Crne Gore tema su izložbe "Porodični album" postavljene u prostoru bivše Robne kuće Beograd u Knez Mihailovoj ulici. Autorke projekta su Milica Pekić i Ana Adamović.

U prostoru bivše Robne kuće Beograd u Knez Mihailovoj ulici može se videti intimna fotografska izložba "Porodični album", svojevrsno svedočanstvo o životu romskih familija na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Porodične fotografije dragocene su uspomene o životu većine familija. U prostoru bivše robne kuće Beograd možete pogledati albume, pročitati priče, videti fotografske zapise iz života 23 romske porodice. Pronalažene su u kutijama ili vađene iz albuma. Autore projekta Milicu Pekić i Anu Adamović interesovalo je koliko se njihov život promenio tokom prethodnih šest decenija u našem društvu.

"Ono što je ovde najlepše, što je humano i nepretenciozno, a pri tom mi svi imamo ovakve fotografije, ni po čemu se fotografije koje su ovde na izložbi ne razlikuju od fotografija koje imate vi", kaže autorka izložbe Ana Adamović.

Učesnici projekta sami odabrali fotografije i način na koji će biti fotografisani. Rado su sarađivali i želeli su da nam pokažu svoju porodicu, priča Adamovićeva.

Haki Ibraimi, učesnik projekta je jako prijatno iznenađen što je učesnik. On kaže da je izložba odlična i da ima dosta posetilaca i da ga je Ana prijatno iznenadila.

"Iznenadio sam se, mislio sam da ću na naiđem na neki mali studio, ali vidim da je stvarno super i da ima dosta posetilaca i Ana me je stvarno iznenadila i sad mi je drago što sam i ja deo ovog projekta", priča Ibraimi.

Autori nas opominju - kako god tumačili i posmatrali materijal prikupljen tokom rada na porodičnom albumu, on je formiran sa ciljem da nam omogući jedno drugačije gledanje na naše sugrađane romske nacionalnosti, na gledanje bez predrasuda.

broj komentara 0 pošalji komentar