"Ravna gora" stigla u Mali Zvornik

Snimanje televizijske serije "Ravna gora" nastavljeno je u Malom Zvorniku, u autentičnom prostoru gde su se odigrali događaji u proleće 1941. godine. Trilogija "1941-1945", koprodukcija RTS-a i "Kontrast studija", prati dešavanja u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

Poslednja sednica Vlade Kraljevine Jugoslavije, aprila 1941. godine. Po scenariju i u režiji Radoša Bajića, u autentičnom ambijentu tajnog skloništa Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića nastavlja se snimanje prvog dela trilogije "1941-1945", serije Ravna gora.

Prema rečima glumca Irfana Mensura, koji tumači lik Vlatka Mačeka, snimanje u takvom ambijentu je inspirativno i oni koji ga vide prvi put potpuno su fascinirani.

U projektu učestvuje više od 200 glumaca. Među njima, i oni sa prostora bivše Jugoslavije.

"Radujem se prvo da sam ponovo sa svojim starim prijateljima. Tu je Laza Ristovski, Radoš (Bajić) i još neki ljudi", rekao je Petar Arsovski, makedonski glumac koji tumači lik Dušana Somovića.

Osim teškoća u produkcijski komplikovanoj TV seriji, otežavajuća okolnost je i temperaturna razlika: 35 napolju, a 14 stepeni u podzemnom gradu.

Za najmlađeg glumca, poseban izazov tumačenje lika Kralja Petra Drugog Karađorđevića.

"Pripremao sam se malo čitajući, malo razgovarajući sa Radošem i još nekim ljudima. Zaista uživam u radu sa svim ovim ljudima", rekao je mladi Đorđe Živadinović.

Prvi put posle Drugog svetskog rata ekipa koju predvodi Radoš Bajić s poštovanjem, odgovornošću i velikom energijom otvara temu nacionalnog pomirenja.

Prema Bajićevim rečima, želja autorskog tima je da se posle 70 godina bez ideoloških zabrana i pritisaka progovori.

"U jednom autorskom smislu, pa ako hoćete i u umetničkom tumačenju naše prošlosti, koje se temelji na istorijskim faktima, treba da progovorimo o tom vremenu", zaključio je scenarista i reditelj serijala Ravna gora.

Narednih dana, snimanje se nastavlja u priobalju Drine.

broj komentara 11 pošalji komentar
(sreda, 29. avg 2012, 11:29)
vladimir [neregistrovani]

Ravna gora

Aj nek neko napiše sve likove iz ravne gore i glumce molim vas i nek neko stavi ako je prva epizoda snimljena nek stavi na internet molim vas,molim vas

(subota, 04. avg 2012, 19:10)
anonymous [neregistrovani]

Istorijska fakta

Ako se Rados Bajic u ostvarenju ovog dela drzi istorijskih fakata, onda ne bi mogao da zaobidje i selo Ba kod Ljiga, gde je 1944-te odrzan Cetnicki kongres. Zbog toga je ovo selo, posle rata, od novih vlasti bilo do korica rascereceno. (Rados je dete sa sela i siguran sam da zna sta znaci rec rascereceno).

(petak, 03. avg 2012, 11:39)
Nešo [neregistrovani]

Vrijedno pažnje

Svaka čast gospodine Radoše,Vi ste jedini čovjek koji je bilo šta pozitivno uradio za ovaj dio zapadne Srbije,konkretno Mali Zvornik.
Da bilo ko iz vlade ima neki interes od Malog Zvornika i okoline bar bi se put Loznica-Mali Zvornik uradio,a da ne pričam o otvaranju neke firme koja bi mogla da zaposli nekolicinu mještana od kojih bi normalno mogle da žive njihove porodice,a ne,par firmi koje su hranile čitav Mali Zvornik su pozatvarane,tako da 70 % ljudi radi u inostranstvu i u drugim opštinama...primorani da odu od kuće,a to uopšte nije lako.
Vama hvala što ste došli na tu ideju da snimate film od istorijskog značaja baš u našem malom mjestu.
Želim Vam puno uspjeha i ovom prilikom pozdravljam i Vas i ekipu...a posebno SINA DRAGANA...;-))

(sreda, 01. avg 2012, 05:08)
anonymous [neregistrovani]

@kakvo pomirenje-i strpljenje.

Od necega mora da se pocne ,a Rados to odlicno radi,za grob cicin brate,ne znam dal ce ikada da se nadje,valjda si i ti svestan toga ,zato svi uz Bajica,pocetak je dobar i rehabilitacija sledi.Boze daces pravdu.

(ponedeljak, 30. jul 2012, 13:02)
anonymous [neregistrovani]

Sjajno

Sta reci nego samo SJAJNO,hvala svima koji su zasluzni za ovo.

(ponedeljak, 30. jul 2012, 08:56)
anonymous [neregistrovani]

kakvo pomirenje

prvo drazin grob pa cemo da pricamo

(nedelja, 29. jul 2012, 22:54)
anonymous [neregistrovani]

Дубоко поштовање

Свака Вам част господине Бајић, на Вашем раду и на свему што сте урадили и што радите за нашу земљу!!!

(nedelja, 29. jul 2012, 22:47)
Proxy [neregistrovani]

Standard

Ova serija će kvalitetom pomeriti standarde RTS-a,
Prisustvovao sam snimanju. To izgleda fenomenalno.
Sve najbolje im želim.

(nedelja, 29. jul 2012, 22:34)
anonymous [neregistrovani]

snimiti film

Oskar ce biti blizi no ikada.A moze da se posreci i da prvi put dodje u Srbiju.Nikad se nezna?

(nedelja, 29. jul 2012, 22:27)
Nishki [neregistrovani]

Objektivnost/Pravda

Gospodine Bajicu,
Cestitam Vam na ovom poduhvatu i nadam se da ce srpski narod (i ostali) moci da vidi i drugu stranu medalje, a ne samo falsifikovanu "istoriju" marsala i njemu podcinjenih.
Patriotski pozdrav iz CCCCanade.