Tuđman tražio bombardovanje Srbije

Uveren da Beograd ima kapacitet da napravi rakete sa navođenjem, bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman nagovarao je 1992. godine zapadne sile da počnu selektivno bombardovanje Srbije, objavio "Vikiliks".

Nekadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman je još 1992. godine nagovarao zapadne snage da počnu selektivna bombardovanja srpskih vojnih ciljeva, smatrajući da Beograd ima kapacitet da napravi rakete sa navođenjem, otkriva Vikiliks.

Krajem novembra te godine Tuđman je američkom senatoru Danijelu Mojnihanu poručio kako se Srbi uzdaju u pomoć Rusa.

Nekadašnji predsednik Hrvatske preneo je Mojnihanu "pouzdane infomacije" da se nekoliko stotina ruskih dobrovoljaca bori na srpskoj strani u Bosni i Hercegovini.

"Vazdušna bombardovanja bi oslabila Miloševićevu podršku u Srbiji", rekao je Tuđman, koji je imao podatke da je "gotovo 100.000 mladih vojnika odbilo poziv na regrutaciju jer se protivi Miloševićevoj politici", navedeno je u dokumentu koji je preneo Jutarnji list.

"Vazdušni udari trebalo bi da budu usmereni na srpske vojne baze, postrojenja, fabrike za proizvodnju municije i vojne položaje. Srbi se hvale vojnom nadmoći i mogućnošću pravljenja rakete s navođenjem", rekao je tada Tuđman koji je, ipak, smatrao da nema potrebe za angažovanjem kopnenih snaga.

Tuđman je izjavio i da je procena Alije Izetbegovića, da su srpske snage ubile 128.000 ljudi i silovale 30.000 žena i devojčica, preterana.

broj komentara 33 pošalji komentar
(sreda, 18. jan 2012, 23:31) - VladimirFR [neregistrovani]

U vezi sa komentarom "Re:ne"

Mislim da ste na vrlo kulturan i korektan nacin objasnili ove cinjenice iz rata, ali, takodje mislim, da svi ili svaciji mozgovi u Hrvatskoj nemaju volju da tako razmisljaju.Nazalost, oni su i religiozni fanatici te ce i to smetati u buducim odnosima sa njima.Pozdrav!

(subota, 19. nov 2011, 17:58) - anonymous [neregistrovani]

tako je

Slobo i Frenki dva brata rodena

(sreda, 28. sep 2011, 08:43) - anonymous [neregistrovani]

Da,

Sumnjiv
Sumnjiv mi ovaj Vikeliks i milim da je namerno "uhvaćen" da izvrši misiju koju su mu moćnici odredili- da seje sumnju, netrpeljivost i da rovari po svetu.

Inace ljubav cveta i izliva se iz nas. Okruzeni smo razumevanjem, pravdom i slogom. Pih.

(četvrtak, 22. sep 2011, 12:56) - anonymous [neregistrovani]

hrvatu odgovor

nisu 45 ubijani hrvati vec ustase ako ne razumes to su vojnici koji su mucili i ubijali srpsku decu a ne hrvatski civili velika je razlika

(ponedeljak, 19. sep 2011, 15:43) - anonymous [neregistrovani]

re:stara pesma

Nisi potpuno u pravu.

Tuđman je vjerojatno tražio stranu intervenciju protiv Srbije 91 i 92 godine što ne čudi jer smo bili u ratu.

Ali radi istine treba reći da je Tuđman pokušavao 99 godine spriječiti bombardovanje Srbije vezano za Kosovsku krizu.
Zašto? To su samo Slobo i Franjo znaju.
Iako su ratovali, u mnogim stvarima su se slagali i dogovarali.

(ponedeljak, 19. sep 2011, 12:25) - anonymous [neregistrovani]

kada čitam ove komentare...

... mogu samo da kažem: hvala Bogu da Jugoslavije više nema

(ponedeljak, 19. sep 2011, 10:30) - anonymous [neregistrovani]

Sumnjiv

Sumnjiv mi ovaj Vikeliks i milim da je namerno "uhvaćen" da izvrši misiju koju su mu moćnici odredili- da seje sumnju, netrpeljivost i da rovari po svetu.

(ponedeljak, 19. sep 2011, 07:33) - anonymous [neregistrovani]

Stara pesma

Nije vest da je pas ujeo coveka, vec da je covek ujeo psa. Tako i ova vest. Da je Tudjman trazio da se Srbija postedi ili podrzi, onda bi to bila iznenadujuca vest,a ovako nista bolje i nismo mogli ocekivati od ovog coveka.

(subota, 17. sep 2011, 10:53) - anonymous [neregistrovani]

tako je

Potpuno si u pravu JNA je bila jedina legitimna vojna formacija do početka raspada SFRJ i koju su odslužili mnogi koji su se borili protiv SFRJ kojima bi trebalo suditi zbog izdaje sopstvene dražave.Uradili su šta su htjeli sada neka se okrenu oko sebe i pogledaju šta su imali i šta im je ostalo u na njihovim teritorijama posla nema u nijednoj bivsoj republici mladi odlaze stanovništvo se raselilo idu po zapadnim zemljama koje su svesrdno pomagale da se što više zamrzimo taktikom"zavadi pa vladaj"da služe i rade ono što oni neće imaju dobre plate,a to što će ta teritorija ostati pusta i na kraju će je otkupiti stranci za male pare pa ćemo onda vidjeti na čijoj smo zemlji i ko s nama vlada.Pa da li je trebalo da se raspadne SFRJ?,kada se Njemačka ujedinila i stvara se EU države bez granica,a USA ima toliko sjedinjenih država koje su pod jednom zastavom i imenom USA,a imaju svoja imena npr Teksas,Arizona itd.Bez međusobne tolerancije nema života u nijednoj državi znaju to jako dobro oni što rade u stranim zemljama i rade sa pripadnicima rzlicitih vjera i nacija.

(petak, 16. sep 2011, 01:46) - Mozart [neregistrovani]

Nista novo

To se sigurno dogodilo i NATO je sigurno pravio plan da to i izvede...To potvrudjuju i cinjenice jer za vreme bombardovanja Srbije, oni su imali precizne detalje za mnoge "mete" koje su bile uglavnom drzavne institucije i fabrike...