Veze kriminalnih klanova i vlasti

Bez blagoslova Marovića ne može se sklopiti posao u Budvi. Porodica Đukanović kontroliše podgoričku Prvu banku, navodi se u depeši Roderika Mura, bivšeg ambasador SAD u Crnoj Gori, pišu "Vijesti" pozivajući se na dokumenta "Vikiliksa".

Manipulacije u ekonomskoj tranziciji, od strane dobro povezanih ljudi, donele su bogatstvo visoko pozicioniranim političarima i maloj grupi oligarha, napisao je bivši ambasador SAD u Podgorici Roderik Mur u depeši koju poseduje Vikiliks, a koji su Vijesti objavile u saradnji sa britanskim Gardijanom.

Objašnjavajući postojanje konflikta interesa nosilaca visokih funkcija, Mur je kao primer naveo potpredsednika DPS-a i bivšeg potpredsednika crnogorske vlade Svetozara Marovića.

"Svetozar Marović povezan je sa 22 posebne kompanije, a glasine kruže da se ne može sklopiti značajan posao u Budvi bez Marovićevog blagoslova", istakao je Mur.

Bivši američki ambasador dalje piše o vlasničkom udelu porodice Đukanović u Prvoj banci, navodeći da bivši premijer Milo Đukanović poseduje tri, njegov brat Aco 47, a sestra Ana Kolarević jedan odsto akcija, što porodici omogućava kontrolu nad bankom.

"Prva banka je jedina crnogorska banka koja je imala koristi od vladinog paketa od 40 miliona evra. Mnogi drugi visoki političari, takođe, imaju značajan poslovni interes, uključujući i interes u državnim kompanijama", napisao je Mur.

"Najproblematičniji aspekt je taj da funkcioneri mogu da budu na plaćenim pozicijama kao predsednici ili članovi upravnih i kontrolnih tela u javnim korporacijama gde država ili opština imaju udeo", napisao je bivši američki ambasador.

Zbog veličina Crne Gore neizbežno je da svako zna svakoga na neki način, zbog čega je korišćenje veza široko prihvaćen način da se stvari završe u Crnoj Gori, naveo je Mur.

"Tradicija veza, međutim, doprinosi okolini koja smanjuje takmičenje, umnožava konflikt interesa i ohrabruje nepotizam pri zapošljavanju. Ovi faktori su pogoršani činjenicom da su dve iste partije bile na vlasti u Crnoj Gori tokom poslednje decenije", piše u depeši.

Čak i sa povećanom političkom voljom, Crna Gora nema sposobnosti da napadne organizovani kriminal, navodi se u depši.

"Tek odnedavno, i samo uz spoljnu pomoć, Crna Gora ima jedva osnove zakonodavstva, opremu i obuku potrebnu da istraži i procesuira organizovani kriminal. Jače vladine mere kada je u pitanju transparentnost pomogle bi da se slome povremene veze između kriminalnih klanova i zvaničnika vlasti, objavljivanjem imovine i povećavajući vidljivost donošenja odluka", piše u depeši Roderika Mura iz jula 2007. godine.

broj komentara 30 pošalji komentar
(sreda, 23. mar 2011, 21:15) - kradoman bozovic [neregistrovani]

monaco

Standard nam nije dozvoljavo da letujemo u Monacu tako da mozemo i bez Monaca,dobra nam i Grcka,nema obracuna na plazama (buljarice 2007 cetvoro ranjeno cela plaza bezala u panici (i ja sa njima)).Mozda i posetim taj vas Monako ,ali cu se suncati u pancirki.
Bog vam na pomoci

(nedelja, 06. mar 2011, 23:03) - anonymous [neregistrovani]

blize kuci

Dajte o Srbiji, mora da je zanimljivo.

(nedelja, 06. mar 2011, 04:24) - mirko [neregistrovani]

Bokelj

Kako da se ljudima (birackog tijela CG) nije smucilo vec jednom!?!

(nedelja, 06. mar 2011, 04:10) - Zika dlaka [neregistrovani]

Jadno poredjenje

Crna Gora pretice Monte Carlo.Uhhhhh... a Srbija pretice Svedsku...Hrvatska vec pobedila i Spaniju i Italiju a Slovenija je jaca od Svajcarske i Austrije zajedno!!! Uhhhhh a Makedonija moze da kupi Grcku,Bugarsku i pola Turske. A zamislite samo da smo opet zajedno kao Juga...bili bi jaci od EU privredno a od Rusije vojno. MNOGO SMO JAKI
Trli baba dlan da joj prodje dan.Pozdrav za sve koji vide dalje od nosa

(nedelja, 06. mar 2011, 03:28) - anonymous [neregistrovani]

odgovor Nevenu iz Holandije

Nevene daj nemoj mlatiti praznu slamu, o cemu ti covece pricas?? Crna Gora je rupa bez dna, nema te kanalizaciju nego se sve izliva u more, banana rebublika! U Beograd i celu Srbiju godisnje (cele godine) dodje i provede vreme ogroman broj stranaco(od amerikanaca do australijanaca). Beograd i cela Srbija je za vas i celu CG raj,sto dokazuje broj crnogoraca u beogradu, ima ih vise ovde nego u celoj crnoj gori! Reci ti meni sta CG proizvodi,sta izvozi od cega zivi??? Nevene nemas ti blage veze o zivotu a kamoli sta je Severna Koreja!

(nedelja, 06. mar 2011, 01:25) - anonymous [neregistrovani]

Ha Ha

Crna Gora prestigla Monaco !! BAS sam se nasmejao...!

(nedelja, 06. mar 2011, 00:16) - МиЛоРаД [neregistrovani]

Холивуд

Холивуд по мени значи "Циркус" а једно питање за Господина Ракочевића из Холандије - Шта ти јадо тражиш и белом свету кад ти је тамо тако лепо и напредно ???

(nedelja, 06. mar 2011, 00:14) - anonymous [neregistrovani]

Re-realnost

Kratko receno ti si pobegao onda kad je gorelo. Djeticu, tamo gde si i ostani,to je prava drzava za takve "junake"kao sto si ti.

(nedelja, 06. mar 2011, 00:02) - Dragan [neregistrovani]

Pitanje za CG Holandjanina

A dje si ti to junacino Nevene Rakocevicu bio u Beogradu da vidis da lici na Severnu Koreju.

(subota, 05. mar 2011, 23:47) - Hrvoje [neregistrovani]

Iskreni Pozdravi

Dajmo se malo kontrolirati !
Ja zivim u Crnoj Gori vec 6 godina i znate sto bi htio reci : nisam nikada cuo da je nekome ukraden auto, da je nekome izvrsena provala u stan, nisam vidio ni jedno nasilno ponasanje, nista sto je ruzno. I da nije nastupila ova svjetska kriza Montenegro bi vec prestigao Monte Carlo. Ali, sada kada je puk`o turizam od Maroka do Egipta, Monte Carlo pocinje u Montenegru vec ove ili slijedece godine.
Pozdrav svima iz bivse Yuge.