Vikiliks: NSA špijunirala Ban Kimuna i druge svetske lidere

Sajt "Vikiliks" objavio je nove poverljive dokumente koji otkrivaju da je američka Agencija za nacionalnu bezbednost prisluškivala privatne sastanke svetskih lidera, uključujući prvog čoveka Ujedinjenih nacija Ban Kimuna, nemačke kancelarke Angele Merkel, kao i premijera Italije i Izraela.

Iz novih dokumenata koje je objavio Vikiliks saznaje se da je NSA prisluškivala sastanke na visokom nivou na temu klimatskih promena, globalne privrede, pa čak i "kako postupati sa američkim predsednikom Barakom Obamom", prenosi RT.

NSA je navodno prisluškivala privatni sastanak između Bana i Merkelove, na kojem su govorili o tome kako se izboriti sa klimatskim promenama, a kako tvrdi Vikiliks, cilj tog prisluškivanja je bila zaštita američkih naftnih interesa.

"Danas smo pokazali da je privatne sastanke generalnog sekretara UN Ban Kimuna o tome kako spasiti planetu od klimatskih promena prisluškivala zemlja koja želi da zaštiti svoje najveće naftne kompanije", izjavio je osnivač i urednik Vikiliksa Džulijan Asanž.

"Prethodno smo objavili nalog Hilari Klinton da američke diplomate ukradu DNK generalnog sekretara. Američka vlada je potpisala sporazume sa UN-om da se neće baviti takvim aktivnostima protiv UN-a, a pogotovo ne protiv generalnog sekretara te organizacije", rekao je Asanž.

"Biće zanimljivo videti reakciju UN-a, jer ako generalni sekretar može da bude meta bez posledica, onda su u opasnosti svi, od svetskih lidera do čistača ulica", istakao je Asanž.

Vikiliks je takođe objavio poverljive dokumente koji pokazuju da je NSA prisluškivala i druge sastanke, uključujući onaj između premijera Izraela Benjamina Netanijahua i njegovog italijanskog kolege Silvija Berluskonija 2010. godine, tokom kojeg je Netanijahu zatražio pomoć od Berluskonija da se postavi prema predsedniku SAD Obami.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 23. feb 2016, 10:35) - anonymous [neregistrovani]

Mislim

nebi oni nikada to.

(utorak, 23. feb 2016, 10:15) - Петар [neregistrovani]

Ма где

Америчке власти су "поштене"...

(utorak, 23. feb 2016, 10:13) - anonymous [neregistrovani]

Шпијунирање

Шта је овде чудно и неочекивано? Те шпијунске организације не постоје да би шпијунирале локалне пиљаре или шибицаре него оне на врху. То што су (ако су) они мислили да њих неће је њихова наивност.

А тек ако су им веровали на реч ...