Svod Sikstinske kapele "pretvorila" u goblen

Nakon ukupno 14 godina, od toga 3.572 sata efektivnog rada, jedna Kanađanka je konačno završila ogroman goblen koji je verna kopija Mikelanđelovih fresaka sa svoda Sikstinske kapele.

Kanađanka Džoana Lopjanovski-Roberts (44) izvezla je goblen koji je verna kopija Mikelanđelovih fresaka koje ukrašavaju svod Sikstinske kapele u Vatikanu, piše londonski list "Dejli Mejl".

I dok je renesansnom geniju trebalo svega četiri godine, od 1508. do 1512, da završi svoje remek-delo, kanadskoj "vili" s iglom koja živi u San Francisku, bilo je potrebno skoro 14 godina od trenutka kada je počela u oktobru 1995, od čega se poslednjih osam "primoravala" da ga privede kraju.

Koristeći šemu "goblenskog gurua" Dejva Pitersa koja se zove "Xstitch Professional", Džoana se od 2001. trudila da barem jedan sat dnevno provede sa svojim delom u krilu.

Na ideju da uradi goblen, Kanađanka je došla dok je prala zube, gledajući u sliku Sikstinske kapele, zakačenu na zidu u kupatilu njenog kalifornijskog doma.

"Nekoliko manjih goblena sam uradila ranije, ali nikada nisam osećala neku satisfakciju kada bi ih završila. Želela sam nešto čime ću se baš baviti i ponositi. Muž i ja smo mesecima diskutovali o raznim mogućnostima. U to vreme je moj dever živeo sa nama i imao je običaj da lepi slike iz magazina na zid. Tako se i fotografija Sikstinske kapele pre restauracije našla u kupatilu", priča Džoana.

"Bila je najinteresantnija za gledanje tokom pranja zuba dva puta dnevno. Jednoga dana, tokom tog rituala, shvatila sam da je ona odgovor."

Svaki od 45 delova sa svoda morala je prvo da skicira na platnu da bi ga potom izvezla koncima raznih boja. Čak je nabavila i nekoliko knjiga iz Rima kako bi bila sigurna da ima tačan prikaz i najsitnijeg detalja Mikelanđelovog dela.

"Početak je definitivno bio najteži. Ali, sada kada sam ga uradila, lako bih mogla ponovo", tvrdi gospođa Lopjanovski-Roberts.

Tokom dugogodišnje "borbe" da izdrži do kraja, nekoliko puta je bila na korak da potpuno odustane. "U nekim fazama sam gubila nit. Mučila sam se razmišljajući kako da uklopim sledeću sekciju. Bilo je stvarno teško. Htela sam da batalim sve. Nakon mnogo promašenih početaka i ponavljanja, krajem 2001. godine sam shvatila da ako ne nateram sebe da radim bar 1 sat dnevno da je nikada neću završiti."

Nakon 628.296 bodova i 3.572 sata efektivnog rada (štopericom merio suprug Aron Roberts, po zanimanju IT konsultant), Džoanina Sikstinska kapela, veličine 102 puta 203 centimetra, bila je gotova i sada ima počasno mesto u njenom domu.

Svoj podvig je nedavno dokumentovala u knjizi "Mikelanđelovim koracima", koja predstavlja neku vrstu vodiča za sve one koji žele da se oprobaju u veženju goblena.

Iako joj je jako drag, vešta Kanađanka kaže da bi prodala goblen kada bi se pojavio pravi kupac sa pravom ponudom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво