Kinezi menjaju imena

Sve je više Kineza koji zbog računara moraju da menjaju ime. Kompjuteri u kineskim državnim službama ne mogu da prepoznaju sve znake iz tradicionalnog pisma.

Kompjuterske tehnologije menjaju mnogo toga u životima ljudi, ali sve je više Kineza koji zbog računara moraju da menjaju ime.

Kompjuteri u kineskim državnim službama ne mogu da prepoznaju sve znake iz tradicionalnog pisma kojih ima, ni manje, ni više, nego 55.000.

Vlada namerava da odredi 8.000 važećih znakova i imena bi morala da budu u skladu sa vladinom listom.

Kineskinja Ma Čeng ima veliki problem zbog imena. Njeno ime je retko i mnogo ljudi ne zna da ono znači "krdo konja u galopu". Drevnim imenom nazvali su je roditelji, u želji da odraste u dinamičnu i radoznalu osobu. Ali izgleda da ga neće još dugo nositi.

Vladin kompjuterski sistem ne prepoznaje znake kojim se ono piše i Ma Čeng ne može da dobije dokumenta poput pasoša i lične karte.

"Donedavno su dokumenta bila pisana rukom. A onda su uveli kompjutere čiji programi ne prepoznaju moje ime. Sada moram da izvadim novu ličnu kartu, jer je stara istekla. Bez lične karte ne mogu da otvorim račun u banci, ne mogu da apliciram za kreditnu karticu, ne mogu ni kuću da kupim", rekla je Ma Čeng.

Pravnici kažu da bi ovakva promena imena bila protivna ljudskim pravima.

Kinesko pismo ima 55. 000 znakova, ali u svakodnevnom životu je u upotrebi četiri hiljade. Na primer ime Čun Sang je jednostavno i kompjuter ga prepoznaje.

Ali za komplikovano i retko ime kakvo ima Ma Čeng, kompjuter ne zna i ono se može naći samo u starim rečnicima.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво