"Zle" zavese koja štede vodu

Jedna francuska dizajnerka, trenutno na studijama u Engleskoj, realizovala je veoma originalnu, ali i veoma opasnu ideju koja će pomoći da se uštedi voda na Zemlji - zavesama za tuširanje koje se naduvavaju i "blokiraju" korisnika.

Francuska dizajnerka Elizabet Bišer sa "Central Sent Martin" koledža u Engleskoj, napravila je ekološke zavese za kupatilo koje će ljude sprečavati da pod tušem ostanu suviše dugo i time omogućiti uštedu vode, prenose agencije.

Veoma zabrinuta zbog problema nestašice vode na našoj planeti, umetnica uporedo radi i u londonskoj firmi "Paf end flok" koja proizvodi zanimljive i praktične predmete.

Ova nova vrsta zavesa, predstavljena u Milanu, ima za cilj buđenje svesti o ekologiji. Osobu koja je preterala sa potrošnjom vode tokom tuširanja, zavese prekidaju u tuširanju tako što se lagano naduvavaju oko nje i, na kraju, jednostavno je "zarobe".

To znači da imate samo par minuta za tuširanje pre nego što vas potpuno blokiraju... ili, ako ste niži ili paničar, možda i uguše!

Sa našom pretpostavkom se slažu i mnogi Internet blogeri koji već danima konstatuju da mladoj dizajnerki "njeni profesori nisu rekli koliko PVC može biti opasan i upozorili na opasnosti od gušenja".

Elizabet tvrdi da su njene zavese samo "zeleni ratnici".

Drugi, "bezopasniji" model zavesa, posle 4 minuta tuširanja počinje da izbacuje velike plastične "bodlje" ispunjene vazduhom koje primoravaju osobu da izađe iz tuš-kabine.

"Sat sa alarmom nije predmet koji možemo nazvati prijatnim predmetom. Često je buđenje pomoću njega veoma 'bolno'. Ali ipak je neophodan predmet. To je ono što nazivam 'dizajnom koji boli za naše dobro'. Moj pristup dizajnu možda izgleda suviše radikalno, ali imam dobre razloge za to. Ljudima često treba spoljašnji signal da bi se bolje ponašali", izjavila je dizajnerka.

"U Francuskoj je vlada na puteve dodala hiljade novih radara da bi se borila sa prekomernim brzinama. I upalilo je. Sada mnogo manje ljudi gine na drumovima u Francuskoj. To ja zovem 'dizajn pretnji i kažnjavanja' i služi kao edukativna alatka", dodala je Elizabet.

Kako li se ovaj dizajn naziva? "Razmišljaj 'zeleno' ili ćeš ubrzo pomodreti!"

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво