Titov "mercedes" nema cenu

Makedonska Vlada u svom voznom parku poseduje vredan stari model "mercedesa" iz vremena bivšeg jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita, za koji nemački proizvođač u zamenu nudi najmanje tri svoja najnovija modela, piše skopski dnevnik "Vreme".

Luksuzno vozilo ''mercedes long'' iz 1974. godine, dobijeno je od Beograda sa isključivom namenom da se u njemu vozi maršal Josip Broz. Iz posebne je serije automobila za državnike, od specijalnog metala i blindiran je.

Ručno je izrađen i luksuzno dizajniran, tapaciran kadifom i vrlo komotan. Ima 6-oro vrata, sa odvojenim prostorom za vozača i 6 sedišta koja gledaju jedna ka drugima.

Uprkos tome što je staro, vozilo je prešlo jedva 50.000 kilometara, u odličnom je stanju i smatra se retkošću na tržištu antikvitetnih vozila.

Posebnu vrednost mu daje njegova istorija, odnosno činjenica da se u njemu vozio samo jedan državnik.

Nemački automobilski gigant stalno traga za svojim modelima koji se više ne proizvode i u voznom su stanju, ne bi li ih otkupio. Najčešće u zamenu nudi svoje modele iz luksuznih klasa.

Makedonska Vlada je do sada nekoliko puta dobijala takve ponude, ali ih je uvek odbijala.

Nakon proglašenja nezavisnosti Makedonije 1992. godine, makedonska javnost ne pamti da je ijedan makedonski političar koristio ovo vozilo. U njemu se nije vozio ni Kiro Gligorov, kažu ljudi iz njegovog kabineta.

Pošto se radi o ekskluzivnom vozilu, tadašnji državni vrh je smatrao da "mercedesom" treba da se sačekuju i razvoze samo visoke strane delegacije koje su u to vreme masovno počele da dolaze u Makedoniju.

"Tada je makedonski vozni park imao pet ručno izrađenih 'mercedesa', proizvedenih 70-ih godina prošlog veka, namenjenih za putovanja naših funkcionera na sastanke državnih tela, ali 'long' je bio jedan i samo sa jednom namenom", sa nostalgijom se seća Živko Kondev, šef kabineta Kire Gligorova.

"Mercedes long" i danas je "broj jedan" reprezent države. Na ulicama Skoplja može se videti samo u specijalnim slučajevima, ili kada u zemlju dolaze posebne strane diplomate.

"Diplomate koje prvi put donose svoje ambasadorske akreditacije u zemlju sačekujemo njime. Prevezemo ih do kabineta šefa države, odatle do ambasade i toliko, to je maršruta 'longa' kada se vozi", kaže Vase Doneski, direktor Službe za opšte i zajedničke poslove u vladi.

Automobil je u odličnom stanju zahvaljujući timu majstora koji ga godinama održava kao da je lično njihov.

U ''mercedesima'' se voze predsednik Makedonije Branko Crvenkovski, premijer Nikola Gruevski i predsednik Sobranja Trajko Veljanovski, ali za razliku od Titovog automobila, današnji su proizvedeni devedesetih godina i daleko su od luksuza.

Bivši predsednik Kiro Gligorov, iako mu po zakonu sleduje vozilo, koristi "audi 8", isti koji je dobio kada je prvi put izabran za predsednika, piše skopsko ''Vreme''.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи