Pilotu naređeno da puca u NLO

Prema tajnim podacima koji su objavljeni danas, tokom "hladnog rata" pre pola veka, alarmirana su dva američka borbena aviona i pilotima je naređeno da pucaju i obore neidentifikovani leteći objekat (NLO) iznad Engleske.

Jedan od pilota, Milton Tores, koji sada ima 77 godina, rekao je da su ga sekunde delile od ispaljivanja 24 rakete na objekat koji se čudno kretao, a radar je očitavao da je reč o "letećem nosaču aviona".

Tores, koji živi u Majamiju, u američkoj državi Florida, rekao je da je objekat stajao u vazduhu nakon čega je, prema pretpostavkama, dostigao brzinu od 12.000 kilometara na čas.

Posle uzbune, Toresu je jedna "tajanstvena ličnost" rekla da nikome ne sme da govori o ovom događaju i u skladu sa pravilima službe, on je o tome ćutao više od 30 godina.

Toresova priča jedan je od više hiljada prijavljenih susreta sa NLO koji su bili arhivirani u dokumentima britanskog Ministarstva odbrane. Nacionalna arhiva iz Londona danas je sa ovih dokumenata skinula oznaku "strogo poverljivo".

U pisanom izveštaju Tores navodi da je u maju 1957. godine borbenim avionom "F86D Sabre" uz idealne vremenske uslove poleteo iz vazdušne baze Kent, u Engleskoj.

"Tada sam bio sam poručnik i bio sam svestan ozbiljnosti situacije. Radar mi je očitavao metu koja je bila u razmeri letećeg nosača aviona. Meta je bila veća od aviona i veoma laka za gađanje. Naređeno mi je da otvorim raketnu salvu. Naređenje je bilo autentično i pripremio sam se da ispalim 24 rakete", rekao je Tores.

U poslednjem trenutku objekat je nestao sa radara i otkazana je potera pošto se kretao prevelikom brzinom.

Tores se potom vratio u bazu. Sutradan je obavio razgovor sa nepoznatim čovekom, koji mu je naredio da ne sme nikome da govori o incidentu, jer će time ugroziti nacionalnu bezbednost.

U dokumentima se ne nalazi zvanično objašnjenje incidenta, koji se dogodio u vreme povišenih tenzija između Zapada i tadašnjeg SSSR-a.

Avioni u britanskim vazdušnim bazama tada su bili u stalnoj pripravnosti. Ono što je viđano i prijavljivano kao NLO, u dokumentima je objašnjavano kao meteorološki baloni, oblaci ili obični avioni.

Prema Toresovim rečima, on je 50 godina čekao na pravo objašnjenje. "Nikada to neću zaboraviti. Naređeno mi je da pucam čak i pre poletanja. To se nikada ranije nije desilo", rekao je Tores.

Eksperiment ili NLO

Stručnjak za NLO Dejvid Klark rekao je da je ovaj incident možda bio u sklopu tajnog američkog projekta kojim se na radarskom ekranu stvara fantomski objekat kako bi se zavarali sovjetski protivvazdušni sistemi.

"Možda je to što je pilot video bio deo neke vrste eksperimenta u elektronskom ratovanju ili je možda to ipak bio NLO. Desilo se nešto neuobičajeno", smatra Klark.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара