Aukciju za Island na internetu

Kriza berzi u Evropi najteže je pogodila Island. Država je na ivici bankrotstva i traži hitnu pozajmicu od Rusije kako bi mogla da funkcioniše.Problemi te zemlje naveli su neke šaljivđije da celu državu ponude na prodaju preko Interneta.

Pre nego što je najveći svetski sajt za elektronsku trgovinu I-Bej povukao oglas, država Island je dostigla cenu od 17 miliona dolara.

Jutros je na I beju nekoliko sati bila na prodaju čitava država Island. Oglas ju je nudio kao zemlju veličanstvenih pejzaža, kvalitetnih kuća, cenjenih radnih konja, sa uređenom infrastrukturom , ali poljuljanom finansijskom situacijom. Zbog toga je početna cena bila 99 centi.

Prodavci su u oglasu napomenuli da najpoznatija islandska pevačica Bjork ne ide u paketu sa državom, a poneki kupci su pitali da li je uračunato osiguranje protiv vulkanskih erupcija i zemljotresa.

I-bej je ubrzo povukao oglas, a u tom trenutku, jedan kupac je bio spreman da za celu državu da 17 miliona dolara.

Međutim, stvarnost na Islandu je daleko od šaljive. Uz moguć bankrot države, Islandu preti i zahlađenje odnosa sa Velikom Britanijom. Zbog visokih kamata, veliki broj Engleza je svoj novac uložio u islandske banke. Sad su svi ti ulozi dovedeni u pitanje, a britanska vlada želi garancije za novac svojih državljana.

"To je odgovornost vlasti Islanda. U kontaktu smo sa njima, preduzeli smo pravne mere i zamrzli sredstva islandskih vlasti. Od juče smo počeli da istražujemo gde je otišao novac britanskih štediša, i od Islanda tražimo da te pare vrati", tvrdi premijer Velike Britanije Gordon Braun.

Island kaže da se ovo može tumačiti kao napad na državne interese, koji je samo doprineo porgoršanju krize.

"Britanske vlasti su ovakvim neodgovornim ponašanjem napravile veliku štetu, koja je dovela do sloma najveće islandske banke Kaupting krajem nedelje. Moraćemo da razmotrimo pravne akcije protiv ovakve zloupotrebe moći", kaže premijer Islanda Geir Harde

Građanima Islanda nije preostalo ništa drugo nego da protestuju ispred Centralne banke.

Tvrde da su opljačani, i zahtevaju smenu guvernera Centralne banke, bivšeg premijera Dejvida Odsona. Država je preuzela sve privatne banke i čeka odluku Rusije o hitnom zajmu od 4 milijarde evra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво