Veštačka oplodnja u Leskovcu

Genetičar Miodrag Stojković je izjavio da je u Specijalnoj bolnici u Leskovcu tretman veštačke oplodnje prošlo 15 žena. Stojković će raditi u bolnici do novembra.

"Ima jako puno interesovanja iz zemlje i iz inostranstva, pa mnogi moraju čekati mesec-dva da bi došli na red", rekao je Stojković, navodeći da je do sada, u Specijalnoj bolnici u Leskovcu, izvršeno 15 veštačkih oplodnji.

Poznati genetičar će u ovoj bolnici provesti period od avgusta do novembra.

Specijalnu bolnicu, koja se nalazi na brdu Hisar u blizini Leskovca, renovirala je opština i dala Stojkoviću na upotrebu bez ikakve naknade na period od 99 godina.

Leskovac, finansira po tri veštačke oplodnje mesečno u narednih godinu dana za parove iz te opštine.Iako je konkurisala za sredstva Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, bolnica nije ušla na spisak bez obzira što je omogućila određen broj besplatnih veštačkih oplodnji.

Oprema za Specijalnu bolnicu je kupljena novcem Fonda za razvoj i sredstvima Nacionalnog investicionog plana.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 30. jun 2008, 17:00)
Matrko-2..., [neregistrovani]

ZAVIST I BIJES...

...ne generalizujem svakako,ali sta je to sa mnogima ljudima u Srbiji?,gdje se djenu "cuvena" Srpska tolerancija?,nigdje nema toliko zavisti,zluradosti i bijesa-mnogi bi trebali gledati svoja posla,a one KOJI RADE PUSTITI DA RADE!.Naucite bar to jedared!

(ponedeljak, 30. jun 2008, 13:55)
anonymous [neregistrovani]

nema skolu dr. Milosavljevica

Miodrag Stojkovic je mogao u Nemackoj da postane doktor genetike i embriologije, da bude sef istrazivackog tima sa rezultatima svetskog nivoa u Engleskoj i Spaniji ali on nema diplomu medicinara BU-a, sram ga bilo! I jos je patriota!

(petak, 27. jun 2008, 05:46)
anonymous [neregistrovani]

Re:Braco Srbi, stoko jedna

Gospodin Stojkovic je srbin i vecina bi volela da mu "crkne krava" to cak ni istaknuti geneticar ne moze promeniti.

(petak, 27. jun 2008, 03:38)
anonymous [neregistrovani]

nema potrebe za ovu debatu

Nema apsolutno potrebe za ovakvu debatu. ovo nije ni eticki ni moralno los potez. Ovo nije kloniranje vec vestacka oplodnja koja se u svetu desava vec godinama.

tako da opustite se i gledajte kako Srbija napreduje!

(petak, 27. jun 2008, 01:45)
Bojan, London [neregistrovani]

Braco Srbi, stoko jedna

Citam komentare i sam se cudim sta je sa svima vama. Najzad nesto pozitivno da se desi i na jugu Srbije, a odmah stizu zluradi komentari. Stojkovic je mozda veterinar kako vec tu neko rece, ali je bar priznati veterinar za razliku od vecine vas tamo sto zavrsavate resavske skole i sa diplomama inzinjera ne znate dve recenice na engleskom da slozite. Ah da, da se hvalite, to znate !

(četvrtak, 26. jun 2008, 23:22)
anonymous [neregistrovani]

Re:Da li je moguce?

Da, moguce je, jer ako niste do sada culi svuda u svetu postoji mogucnost prekvalifikacije, usavrsavanja itd. Pre nego sto komentarisete prikupite malo vise informacija pa onda komentarisite....A da je Dr Stojkovic strucnjak bilo je jos poodavno objavljeno kao udarna vest u stranim medijima i vestima o uspesnom postignucu njegovog tima,,,,

(četvrtak, 26. jun 2008, 23:18)
anonymous [neregistrovani]

Re:Neverovatno...

Da niste vi mozda zamenili pojam vestacke oplodnje sa kloniranjem????? To su dva sasvim razlicita pojma!!!!! Jer vestacka oplodnja nigde u svetu nije zabranjena......

(četvrtak, 26. jun 2008, 11:20)
anonymous [neregistrovani]

Neverovatno...

Nas pravni sistem jeste da se ne moze porediti sa onima iz drzava Evropske Unije, ali valjda mogu bar ovakve osnovne stvari da se regulisu - da se zabrani kao sto je i u vecini drzava EU.
Takvo vestacko oplodjenje je u mnogim ustavima zabranjeno pod izjavom da je to "prekrsaj ljudskog dostojanstva i casti".
Inace ne znam sta jos mogu reci od zaprepascenja...

(četvrtak, 26. jun 2008, 08:19)
anonymous [neregistrovani]

Re:Da li je moguce?

Pa sačekjamo da vidimo ishode i koliko je uspešan, ne moramo a priori da kritikujemo!

(sreda, 25. jun 2008, 16:24)
Mudzibur [neregistrovani]

Da li je moguce?

Da li je moguce da je Srbija jedina drzava u kojoj veterinai mogu da se bave vestackom oplodnjom ljudi? Podsecam da je dr Stojkovic veterinar, a ne lekar.