Nova arheološka otkrića na Kalemegdanu

Epohalni ostaci iz rimskog perioda otkriveni u blizini Kalemegdana, prilikom skidanja tramvajskih šina. Otkriveni ostaci rimskog kastruma, vojnog logora, legijskih raka, oficirskih zgrada i bolnica.

Epohalni ostaci iz rimskog perioda otkriveni su u blizini Kalemegdana prilikom skidanja tramvajskih šina, izjavio je Tanjugu naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu Stefan Pop Lazić.

Od kako su skinute šine u Pariskoj ulici i Tadeuša Košćuškog, otkriveni su ostaci ulice koja je vodila od Generalskog štaba u vojnom logoru ka kapiji iz 2. veka.

"Za kapiju znamo od ranije, jer je otkrivena 1985. godine u Biblioteci grada Beograda, a to je jugoistočna kapija vojnog logora", rekao je Pop Lazić.

Ostaci ulice koja je vodila ka toj kapiji unutar logora otkriveni su prilikom iskopavanja, a ostaci dve ulice koje su vodile izvan logora ka gradu, tadašnjem Singidunumu, odnosno ka civilnom naselju otkrivene su na predelu bivše okretnice trolejbusa u Rajićevoj ulici.

"Ispod šina su otkriveni i značajni ostaci rimskog kastruma, vojnog logora, ostaci legijskih raka, oficirskih zgrada, verovatno i bolnice, ali to ćemo utvrditi naknadnom analizom arhitektonskih pronalazaka", rekao je Pop Lazić.

Svi objekti datiraju sa početka 2. veka, od kraja vladavine cara Trajana i početka vladavine Hadrijana, a i na celom prostoru malog i velikog Kalemegdana postoje ostaci iz tog perioda, ceo rimski grad, odnosno vojni grad.

Pop Lazić se nada da će buduće generacije biti u prilici da sve detaljno istraže i da pronađene ostatke ostave na uvid javnosti.

broj komentara 29 pošalji komentar
(četvrtak, 25. jun 2009, 21:26)
anonymous [neregistrovani]

Kratko misljenje

Zahvaljujuci toj Univerzijadi sagradjeni su neki novi objekti koji ce se koristiti i u buducnosti, dakle nije u pitanju samo "prolazno veselje''. Pritom, za vreme univerzijade zaradice se dosta novca od trgovine, preko turizma, ugostiteljstva i raznih drugih delatnosti. I trece, a ne manje vazno, ta Univerzijada ce nam dati sansu da pokazemo lepo lice Srbije, da pozelimo svima dobrodoslicu i da ih lepo ugostimo, pa da nam dodju ponovo i svoj novac potrose u nasim gradovima, a onda cemo od tog novca malo po malo iskopati sve arheoloske iskopine i praviti muzeje, turisticke ture, vremenom sve ce na svoje doci. Ne verujem da ce vlast ignorisati nase arheolosko blago, samo treba biti strpljiv i dopustiti drzavi da stane na noge, jer jos uvek je na kolenima...ako niste primetili...

(sreda, 17. jun 2009, 11:55)
anonymous [neregistrovani]

Kratko misljenje

Ne bih odmah krivila drzavu i vlasti za sve nedace u kojima danas zivimo. Uvek treba krenuti od pojedinca i od naseg licnog odnosa prema bastini. Ne vidim razlog zasto je sada odjednom nastala polemika oko ovog otkrica. Zar ne shvatate da je zatrpavanje jedini nacin da se nesto sacuva u ovim uslovima? Ili mislite da bi arheolozi trebali da cupaju kamenje iz temelja otkrivenih gradjevina? Ne shvatate da tu nisu otkriveni objekti u celosti?
Ono sto meni smeta je sto smo se mi (Srbija) nasli u najgorem mogucem ekonomskom trenutku u veku citavom, da finansiramo nekakve sporedne manifestacije tipa Univerzijade, kada to niko drugi normalan nece. I umesto da dajemo pare za ocuvanje kulturne bastine, mi i dalje vise volimo da ih trosimo na prolazna, jednokratna veselja.

(sreda, 17. jun 2009, 09:39)
anonymous [neregistrovani]

Kulturna bastina

Dragorade niste razumeli moj post.

Ja ne smatram da je ostatak antickog sveta bio nenastanjen vec sam se nadovezao na ovaj prethodni post:

"ponedeljak, 15. jun 2009, 23:08)
anonymous [neregistrovani] pošalji odgovor

Kulturna bastina
Srbi su pametni pa ne pisu ako pisu istine onda ce da se zna da su Srbi doslaci a ne starosedoci."

(utorak, 16. jun 2009, 23:54)
DJOLE,ATINA [neregistrovani]

Kulturna bastina, dodatak

Mi smo u 2009-oj godini. Jevreji se smatraju starijim, i oni imaju paralelni kalendar po kome su u pethiljadanekoj godini. Mi u nasim starim crkvenim zapisima imamo podatke koji pokazuju da zivimo u sedamhiljadanekoj godini. Dosta neprecizno govorim, jer nije moja oblast, ali su o tome govorili strucnjaci kao o dokazu da nismo ni mlad narod, a ni doseljenici ovih krajeva vec starosedeoci. Postoje podaci koje treba traziti.

(utorak, 16. jun 2009, 17:32)
Dragorad [neregistrovani]

Kulturna bastina

Taj svet o kojima pričate nije nikad bio nenastanjen. Taj je svet kolevka ove moderne cibilizacije, naprotiv, bio je prvi nastanjen u ovoj poslepotopnoj civilizaciji. Da, baš taj svet za koji vi mislite da je bio pusta teritorija pre dolaska slovena iz Rusije na Helm (Balkan). I ako baš želite da znate, iz tog sveta je hiljadama godina išla seoba na sve strane, a ne kako su vas učili posle Berlinskog kongresa u suprotnom smeru. * Za vas koji mislite da znate, a ne znate, da je Helm prastara srbska reč za Balkan. A danas nadam se da znate šta znači ta rač i da ste naučili zašto se kaciga i helm zove kod nekih. Nek ste naučili nešto novo što nije po ničijem diktatu, za razliku od lažne istorije kojom raspolažete na samo vašu žalost. Pročitajte za početak rusa Nestora iz 11 veka ili Čeha Jeričeka iz 17 veka pre nego što nešto i pomislite da tvrdite drugovi i drugarice. Da ni ne pričam o milion drugih istorijskih izvora, biće vam previše. Znam.

(utorak, 16. jun 2009, 15:38)
anonymous [neregistrovani]

Kulturna bastina

Ti si sigurno jedan od onih bistrih ljudi sto smatraju da su Rimljani sedeli jedni drugi na glavama u Rimu pre nego sto su se rasirili po celom antickom (nenastanjenom) svetu...

(utorak, 16. jun 2009, 15:05)
anonymous [neregistrovani]

...

Turci na grčkim hramovima u Maloj Aziji zgrću pare, nećemo valjda da kopiramo Turke, pa da počnemo da ih kopiramo. Mnogo je bolje da ostanemo originalno glupi!

(utorak, 16. jun 2009, 15:03)
anonymous [neregistrovani]

Zatrpati

Zatrpajte, braco Srbi, i ne dajte se da ce neka buduca generacija biti pametnija od nas. Sta ce nama to? Toliko rupa za bacanje opusaka, plasticnih kesa i flasa, upotrebljenih spriceva, toliko povrsina za pisanje skarednih grafita postoji vec u Srbiji. Sta ce nam jos jedna?

(utorak, 16. jun 2009, 15:00)
Bo-Atina [neregistrovani]

A u Grckoj...

Inzenjer sam, zivim u Grckoj 15 godina i kazem svima da se ovde, za svaki projekat, trazi blagoslov arheologa. Ima Grcka i more i planine i divnu prirodu, ali bez nebrojenog mnostva arheoloskih nalazista i muzeja, ne bi bila ni slucajno turisticka velesila kakva jeste. Ovde svako selo ima arheoloski muzej (koji skuplja pare od ulaznica). Svaki temelji zgrade kopaju se uz prisustvo arheologa. Atinski metro kopan je mnogo duze nego sto je trebalo, jer su usput pronalazeni silni eksponati, koji sada krase stanice, a ono sto se nije moglo pomeriti, skrenulo je trasu metroa. U centru grada na svakom cosku se vide iskopine zasticene tako da se vide, ali da uzimaju sto manje prostora (zemljiste je preskupo). Cak sam videla poslovnu zgradu, u kojoj su zrtvovani podrum i prizemlje, koja pocinje od prvog sprata, da bi zidine ispod nje mogle biti zasticene staklenim zidovima i otkrivene ocima prolaznika. Ko hoce  -hoce. Ko ume da ceni - ume. Ako i ovo zatrpaju, jer nekog mrzi (ili ima racuna) da izmesti sine, onda ja, sa svojim dogogodisnjim iskustvom u Grckoj, nemam vise sta da kazem, sem da mi necemo i ne umemo! Pod hitno bih otkrila po Srbiji sve sto bez zagadjenja i moljakanja moze da nam donese paznju, pare, promenu slike o nama kao pijanim razbojnicima i prostacima sa Balkana. I prilog bih dala, zamo da ga neko trazi.

(utorak, 16. jun 2009, 13:20)
anonymous [neregistrovani]

Znamo li...

Znamo li da u Srbiji postoje jos i starosedeoci koji i danas govore stari Rimski (Narodni Latinski jezik)????
Tim ljudima se ne priznaju nikakva prava manjine, vec se nasilno vlast trude da ih vekovima asimiluju.
Ime im se daje po najvecoj Rimskoj provinciji na Balkanu - Vlaskoj (preteca danasnje Rumunije) -VLASI. Oni sebe sami sebe zovu Romani a u Srbiji se to iz neznanja konfundira sa Romi - Cigani. Istina je da ima i vlaskih Cigana ( to su Romi koji su u Srbiju dospeli preko teritorije danasnje Rumunije).
Srbi su na Balkan dosli kao Varvari pa i ostali do danas Varvari prema svemu sto je zateceno!!!!