subota, 20. dec 2014. | Izaberite pismo: Ћирилица 

Naslovna > Vesti > Nauka > Život posle moždanog udara

utorak, 21. apr 2009, 11:50 -> 13:21

Život posle moždanog udara

Moždani udar je treći uzrok po smrtnosti u zemljama zapadne Evrope, a sve češće pogađa i mlađe osobe. Posledice nakon udara ostaju na telu, mozgu i čulima, a oporavak najčešće traje veoma dugo.

oporavak.jpg

Vremenske prilike su često nepovoljne po zdravlje ljudi, naročito kada se temperatura naglo menja, a najčešća posledica je moždani udar, to jest šlog.

Moždani udar češće pogađa muškarce, s tim što se starosna granica sve više pomera na dole, rekla je u izjavi za agenciju Tanjug portparol Hitne pomoći u Beogradu, doktorka Nada Macura.

Prema njenim rečima, nisu samo vremenske prilike uzrok povećanog broja šlogova, već i povišen nivo holesterola i šećera u krvi, kao i visok krvni pritisak, pogotovo što u poslednje vreme pacijenti ne reaguju na propisanu terapiju.

"Može se slobodno reći da je povišen krvni pritisak jedan od glavnih faktora rizika", naglasila je Macura.

Kada ekipe Hitne pomoći utvrde da je pacijent doživeo šlog, on se uglavnom prevozi po hitnom postupku u jednu od specijalizovanih ustanova.

Najčešće se pacijenti šalju u bolnicu za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava", gde se obolelom ukazuje pomoć i gde se u proseku zadržava oko dve nedelje.

Dugotrajan oporavak

Kada se stanje stabilizuje, pacijent se upućuje na rehabilitaciju u jedan od tri centra u Srbiji - u Kliniku za rehabilitaciju u Sokobanjskoj ulici u Beogradu, u Slankamen ili u Selters banju u Mladenovcu.

Pacijenti sa područja Beograda se obično odlučuju, zbog kvaliteta usluge i blizine koja je bitna za porodicu, za Kliniku u Sokobanjskoj čiji zvaničan naziv "Doktor Miroslav Zotović", gde u proseku borave oko dva meseca.

Profesor doktor Stevan Jović, direktor Klinike za rehabilitaciju, istakao je da u toj ustanovi najčešće borave neurološki bolesnici, oni koji su imali povredu ili oboljenje mozga, pacijenti koji imaju povredu kičmene ili oboljenje kičmene moždine, pacijenti koji imaju ortopedske ili traumatološke probleme, deca sa razvojnim poremećajem, ljudi sa težim povredama u saobraćajnim udesima.

"Da bi pacijent bio primljen u našu kliniku, postoji lista čekanja i lista zakazivanja. Vrlo je teško da se nov pacijent primi baš onoga dana kada mu je zakazano, jer se kod pacijenta, koji je trebalo da bude otpušten, može desiti neka komplikacija, pa moramo da ga duže zadržimo", objasnio je Jović.

Prema njegovim rečima, Klinici u Sokobanjskoj nedostaju smeštajni kapacitet i kadar, jer trenutno raspolaže sa samo 300 postelja i 300 zaposlenih.

"To nije dovoljno, treba nam više zaposlenih zato što ovde imamo teške bolesnike koji imaju određene zahteve", rekao je profesor Jović.

Prema njegovim rečima, u planu je izgradnja nove zgrade u okviru postojećeg kompleksa klinike, te proširenje kapaciteta za oko 70 postelja.

Visok stepen smrtnosti

Moždani udar je treći uzrok po smrtnosti u zemljama zapadne Evrope.

Nakon moždanog udara (prestanka dotoka krvi u moždano tkivo) trećina obolelih se oporavi do potpune samostalnosti sa lakšim posledicama, kod trećine je posledica trajna invalidnost, a trećina bolesnika odmah umire.

Svaki moždani udar je poseban slučaj, a oporavak zavisi od mnogo faktora, počevši od toga koja je strana mozga pogođena, koliko su jaka oštećenja, ali i od opšteg zdravstvenog stanja bolesnika.

Osim fizijatara, neurologa deo lekarskog tima su i specijaliste za druge oblasti, poput urologa, pedijatra i klasičnog hirurga (zbog rana koje nastaju zbog ležanja).

Posle udara ostaju posledice na telu, mozgu i čulima, a u oporavku uz samog bolesnika izuzetnu ulogu imaju medicinski tim, porodica i prijatelji.

1
komentari broj komentara 37 | cwpošalji komentar
(utorak, 23. sep 2014, 23:31)
anonymous [neregistrovani]
opošalji odgovor

izliv krvi na mozak

Moj otac ima 65 god.imao je 2 sloga,oduzeta desna strana tela i govor.Imao je zacepljenu levu karotidu vrata 95%,operisao je karotidu pre 5 dana,posle 3 dana pustili su ga kuci jer je dobro prosla operacija.Nakon pustanja kuci posle 1 dana stanje se pogorsalo dobio je uzliv krvi na mozak i epi napad,koji je sada prvi put dobio.trenutno je u UC.
AKO IMATE BILO KAKAV ODGOVOR JAVITE SE.
UNAPRED HVALA

MAIL. brankaskalonja@gmail.com

1
(nedelja, 21. sep 2014, 17:18)
anonymous [neregistrovani]
opošalji odgovor

AV malformacija

Evo da vam kažem svoje iskustvo. Prije 6 godina imala sam puknuće AVM s velikim izljevom krvi u mozak. Tada sam imala 24 godine. Bila mi je oduzeta cijela desna strana. Kad sam došla u Split u bolnicu u početku nisu mogli postaviti dijagnozu jer je MR bio potpuno crn, te su je tek nakon DSA postavili. Rekli su po slikama da nebi smjela ni prićti... te da je to najvjerovatnije genetski,urođena malformacija. Mirovala sam 3 mjeseca (1 mjesec u bolnici i 2 kod kuća) i nakon toga sam išla na embolizaciju u Zagreb... Po povratku kući sam stala na noge nakon 3 mjeseca,nakon toga sam išta na rehabilitaciju i nastavila vježbati kod kuće. Svake godine idem 3 tjedna u toplice. Ruka mi se oporavila 95%, a noga je slabija,pada mi stopalo, hodam uz pomoć podizača FOOT UP,smetaju mi promjene vremena i imam epilepsiju. Sve sam to jako dobro prihvatila,i jer imam takvu narav i zbog obitelji i okoline koji su mi bili i još su velika podrška. Eto nikad se nemojte predavati, uvjek mislite pozitivno, vježbajte i budite uporni i rezultati če doći. Pozdrav sa Hvara

1
(četvrtak, 14. avg 2014, 14:50)
radisic darko [neregistrovani]
opošalji odgovor

mozdani udar

da se javim ovom drugu iz berlina i jasam dozivio mozdani udar al se tesko oporavljam nema jos dve godine al lijeva strana se sporo oporavlja a pogotovu ruka pozz

1
(petak, 18. jul 2014, 00:19)
anonymous [neregistrovani]
opošalji odgovor

mozdani

zdrawo moja mama je imala mozdani 31.07.2013g imalla je izliw na mozak bila je u komi 18dana sada se oseca bolje ali lijewa strana joj je oduzeta noga je malo popustila ali ruka nije dali je moguci oporawak za hod hawalla u naprijed molimm za odg...

1
(petak, 11. jul 2014, 08:40)
anonymous [neregistrovani]
opošalji odgovor

mozdani

Evo vako i ja 2012 imaosam mozdani sa izliv u krvi to se desilo u nemackoj bio sam u komi nedelu dana alisam se probudio bez skoro neki posledica imao sam 39 god sad uzimam 10 tablete na dan i nemama neke posledice samo da kazem da pusejne je mnogo opasno

1
(ponedeljak, 12. maj 2014, 10:59)
anonimys [neregistrovani]
opošalji odgovor

upomoc,kako dalje

Moj zet,inace covjek koji je prisutan u mome zivotu posljednjih 26 godina,u januaru ove godine dobio je krvarenje u mozgu,uzrokovano AV-malformacijom za koju nije ni znao da postoji.Stvorio se hematom i izvrsena je operacija koja je Bogu hvala dobro prosla.Oduzeta mu je lijeva strana,nakon boravka na fizijatruji svojom velikom voljom i nadljudskim naporima uspio je ustati i hodati uz pomoc stapa.Nakon evo cetiri mjeseca u depresiji je,bezvoljan,skupa sa mojom sestrom koja mu je ujedno i najveca podrska svo ovo vrijeme. Ruka jako slabo napreduje,imam osjecaj da je moguci oporavak psihom zakocio,da li postoji mogucnost da se oduzeta strana pokrene,da li je puno vremena proslo,dobro bi dosao svaki savjet,u bezizlazu smo i mi koji trebamo biti podrska. Rado bi se posavjetovala ako je moguce, ah da zaboravih naglasiti da je mlad covjek 40 godina.

1
(utorak, 18. mar 2014, 15:43)
violeta [neregistrovani]
opošalji odgovor

savet

moja mama je imala mozdani udar i posle desetak dana je umrla od spleta creva.da li je splet creva posledica mozdanog udara .hvala

1
(utorak, 18. feb 2014, 04:25)
josip [neregistrovani]
opošalji odgovor

tuzno ali zivit se mora

isto sam dozivio mozdani udar na gradevini u njemackoj bio sam u komi jedva ostao ziv desna strana mi je pogodena nisam trenirao nisam imao volje bio sam depresivan sad mi je zao sto nisam jer mozda bi mi bilo bolje a inace vozim biciklo auto hodam bez pomagala nista se ne primjeti na izgledu ali sam ipak invalid i to nakon dvije godine sto mi se to desilo a inace sam imao 38 god a sad imam 40 i nikad nisam bio kod doktora sada treniram ali mozda je sada kasno zato vam hocu reci trening trening trening trening i nista vise posaljite mi vas fejs pa nekad mozemo o tome pricati cak i to pomaze kod nas koji smo to dozivjljeli hvala i cao pozdrav iz hladog berlina

1
(nedelja, 10. nov 2013, 15:16)
anonymous [neregistrovani]
opošalji odgovor

embolijski mozdani

10. septembra sam imala mozdani udar po tipu embolije (tromb). Po prijemu na neurologiju uradjena mi je tromboliza. 26. septembra premjestena sam na fizijatriju a otpustena 1. novembra. u mjesec dana tamo stala sam na noge i hodam uz pomoc cetverouporisnog stapa ali ruka je jos plegicna - pogodjena mi je lijeva strana. Inace sam iz Sarajeva. Svaki savjet za ruku i daljnju rehabilitaciju bi mi dobro dosao. moj email je sanjinka@gmail.com. Unaprijed zahvalna, Sanja

1
(ponedeljak, 04. nov 2013, 16:52)
dragana [neregistrovani]
opošalji odgovor

mozdani udar

Muz mi je imao mozdani udar pre godinu dana u 39 godini.Stres nervoza puno obaveza a malo sna.Sad je bolje ali nije onaj stari.Zato pamet u glavu i samo smireno.

1
1