Život posle moždanog udara

Moždani udar je treći uzrok po smrtnosti u zemljama zapadne Evrope, a sve češće pogađa i mlađe osobe. Posledice nakon udara ostaju na telu, mozgu i čulima, a oporavak najčešće traje veoma dugo.

Vremenske prilike su često nepovoljne po zdravlje ljudi, naročito kada se temperatura naglo menja, a najčešća posledica je moždani udar, to jest šlog.

Moždani udar češće pogađa muškarce, s tim što se starosna granica sve više pomera na dole, rekla je u izjavi za agenciju Tanjug portparol Hitne pomoći u Beogradu, doktorka Nada Macura.

Prema njenim rečima, nisu samo vremenske prilike uzrok povećanog broja šlogova, već i povišen nivo holesterola i šećera u krvi, kao i visok krvni pritisak, pogotovo što u poslednje vreme pacijenti ne reaguju na propisanu terapiju.

"Može se slobodno reći da je povišen krvni pritisak jedan od glavnih faktora rizika", naglasila je Macura.

Kada ekipe Hitne pomoći utvrde da je pacijent doživeo šlog, on se uglavnom prevozi po hitnom postupku u jednu od specijalizovanih ustanova.

Najčešće se pacijenti šalju u bolnicu za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava", gde se obolelom ukazuje pomoć i gde se u proseku zadržava oko dve nedelje.

Dugotrajan oporavak

Kada se stanje stabilizuje, pacijent se upućuje na rehabilitaciju u jedan od tri centra u Srbiji - u Kliniku za rehabilitaciju u Sokobanjskoj ulici u Beogradu, u Slankamen ili u Selters banju u Mladenovcu.

Pacijenti sa područja Beograda se obično odlučuju, zbog kvaliteta usluge i blizine koja je bitna za porodicu, za Kliniku u Sokobanjskoj čiji zvaničan naziv "Doktor Miroslav Zotović", gde u proseku borave oko dva meseca.

Profesor doktor Stevan Jović, direktor Klinike za rehabilitaciju, istakao je da u toj ustanovi najčešće borave neurološki bolesnici, oni koji su imali povredu ili oboljenje mozga, pacijenti koji imaju povredu kičmene ili oboljenje kičmene moždine, pacijenti koji imaju ortopedske ili traumatološke probleme, deca sa razvojnim poremećajem, ljudi sa težim povredama u saobraćajnim udesima.

"Da bi pacijent bio primljen u našu kliniku, postoji lista čekanja i lista zakazivanja. Vrlo je teško da se nov pacijent primi baš onoga dana kada mu je zakazano, jer se kod pacijenta, koji je trebalo da bude otpušten, može desiti neka komplikacija, pa moramo da ga duže zadržimo", objasnio je Jović.

Prema njegovim rečima, Klinici u Sokobanjskoj nedostaju smeštajni kapacitet i kadar, jer trenutno raspolaže sa samo 300 postelja i 300 zaposlenih.

"To nije dovoljno, treba nam više zaposlenih zato što ovde imamo teške bolesnike koji imaju određene zahteve", rekao je profesor Jović.

Prema njegovim rečima, u planu je izgradnja nove zgrade u okviru postojećeg kompleksa klinike, te proširenje kapaciteta za oko 70 postelja.

Visok stepen smrtnosti

Moždani udar je treći uzrok po smrtnosti u zemljama zapadne Evrope.

Nakon moždanog udara (prestanka dotoka krvi u moždano tkivo) trećina obolelih se oporavi do potpune samostalnosti sa lakšim posledicama, kod trećine je posledica trajna invalidnost, a trećina bolesnika odmah umire.

Svaki moždani udar je poseban slučaj, a oporavak zavisi od mnogo faktora, počevši od toga koja je strana mozga pogođena, koliko su jaka oštećenja, ali i od opšteg zdravstvenog stanja bolesnika.

Osim fizijatara, neurologa deo lekarskog tima su i specijaliste za druge oblasti, poput urologa, pedijatra i klasičnog hirurga (zbog rana koje nastaju zbog ležanja).

Posle udara ostaju posledice na telu, mozgu i čulima, a u oporavku uz samog bolesnika izuzetnu ulogu imaju medicinski tim, porodica i prijatelji.

broj komentara 47 pošalji komentar
(sreda, 14. feb 2018, 01:56)
Sanja [neregistrovani]

Mozdani sa 42

Imam 42 godine i prijw 6 mjeseci aam imala mozdani udar. Sobro aam se oporavila ali swe psihički oajećam neatabilno. Trba mi preporuka za sobrog dijagnostičara u Beogradu jer nisu otkrili uzrok mog mozdanog

(petak, 07. apr 2017, 22:49)
Sanela [neregistrovani]

Mozdani udar

Zanim me postoji li neka prirodna "bomba" za organizam nakom mozdanog udara.Lp

(petak, 04. dec 2015, 19:12)
Mira [neregistrovani]

Mozdani udar

Ako ikom mogu pomoci vezano za M.udar , moja mama je dozivjela udar prije 19 godina , oduzeta lijeva strana ruka 80 % ostecenje noga 70 % procjena , visok pritisak je pratio sve godine poslije udara , lijekovima se regulisao , pisem da nekog velikog poboljsanja sto se tice ekstremiteta nije bilo uz podrsku nas djece unucadi zivjela je s Tim do prije mjesec Dana bez puno odlazaka dokrorima ....dozivjela je 79 god nama naravno premalo , volite svoje bliznje budite podrska I tada je moguce sve ...lijep pozdrav

(ponedeljak, 10. avg 2015, 13:10)
.Katarina [neregistrovani]

iskustvo posle moždanog udara

Pozdrav svima.imala sam ishemijski moždani udar 2012.god.,sa oduzetom levom stranom i otežanim govorom.Posle deset dana provedenih u urgentnom u Novom Sadu, funkcije su se povratile i na CT_u nema tragova ni oštećenja na mozgu.Posle šest meseci operisana mi je desna karotida jer je bila začepljena 90%.Neurolog kaže da je visok pritisak izbacio tromb iz karotide,jer se na kolor dopleru vidi da je ostao kao krater. Pijem lekove za sve i svašta,izgubila sam dosta na težini,neurolog prati stanje prvih godinu dana i onda si prepušten sebi.Radim težak fizički posao,ali nikog nije briga,kad se požalim na vrtoglavice i mučnine, doktor opšte prakse kaže pa šta,to je zbog vrućine. Pokušavam da živim kao da se ništa nije desilo, ali podsvest neda mira,ko zna kad može opet da te strefi.Ništa više nije isto,živim od danas do sutra,ne smem da planiram ništa,Muči me nesanica,slab apetit,bolovi u nogama,razočarana sam koliko nas prepuste same sebi da se borimo sa strahovima i posledicama. Sada imam 53 godine.

(utorak, 28. apr 2015, 14:33)
anonymousgordana [neregistrovani]

mozdani udar

Koliko se ceka na banju posle mozdanog udara ako neko zna neka mi odgovori

(utorak, 28. apr 2015, 11:48)
anonymous [neregistrovani]

@Izliv krvi na mozak...

...nisu ga smjeli poslati kuci...za nepovjerovati je...jeli u Srbiji zdravstvo toliko...(trebalo je josda se oporavlja pod ljekarskom kontrolom a poslije,bez prekidanja,nastavak lijecenja u nekoj od ,mislim,banje (sa ljekarskim tretmanom)...cudno je da su ga pustili kuci.

(utorak, 28. apr 2015, 11:34)
anonytmous [neregistrovani]

Tea...

...u kakvom stanju ti je otac?...(neka se pridrzava savjeta,dobrog ako ich ima,neurologa...neka trosi redovno AS ,jeli to Aspirin (razvodnjava krr koja lakse cirkulise) obavezno mora trositi tablete,ali dobre,za povisen kolesterin...mora vjezbati,sa fizioterapeutom,razgovarati sa psihologom...i puno,puno setati,biti na svjezem vazduhu...i zivot mu se moze produziti i da traje jos dugo...pozzz

(utorak, 28. apr 2015, 11:04)
anonymousgordana [neregistrovani]

mozdani udar

Koliko vremena se ceka na banju posle mozdanog udara posto mi je suprug bio u bolnici mesec dana i izasao je kuci i tu je mesec dana jos ga nisu zvali u banju vojni je osiguranik

(utorak, 21. apr 2015, 13:23)
Mila [neregistrovani]

prezivela udar

Pre 2 dana majka mi je imala mozdani udar. Trenutno je u klinici sveti sava u bg. Ishemijski m,udar je u pitanju. Pre godinu dana imala je operaciju karcinoma na d.crevu,nosi stomu. A,pre 4 godine usled infarkta miokarda uradjeni joj stentovi.... strenutno joj je oduzeta d.strana govor i nemoze da guta. ewo 3 dana stanje ne promenjeno pospana je inace.. na poziv samo otvara oci... molim was za prognoze sta mislitee :((((((

(petak, 06. feb 2015, 16:34)
Tea [neregistrovani]

iskustva u vezi mozdanog udara

Pozdrav svima! Ako imate dobre savete tj metode lecenja za osobe koje su dozivele mozdani udar - javite se! Moj otac je 04.02.2015. god. doziveo mozdani udar, u stanju sna je, sa kratkim budjenjima. Nemam nikakvog iskustva u vezi ove bolesti. Mozete pisati na ovaj mail: tamara_novovic@yahoo.com
Hvala vam!