Goldston negira Karadžićeve tvrdnje

Bivši glavni tužilac Haškog tribunala Ričard Goldston negirao je tvrdnje Radovana Karadžića da je od njega traženo da povuče optužnicu protiv Karadžića, pa samim tim nije imao ni razloga da preti ostavkom.

"Ta tvrdnja je potpuno neosnovana i neistinita. Ni američka ni bilo koja druga vlada od mene nikada nije tražila da povučem optužnicu protiv Karadžića. Stoga nije ni bilo razloga da zapretim da ću podneti ostavku. To pitanje, koliko ja znam, jednostavno nije postojalo", rekao je Goldston za Bi-Bi-Si.

Goldston kaže da u vreme dok je bio u glavni tužilac Haškog suda ništa direktno nije čuo o navodnom dogovoru Karadžića sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom.

"S vremena na vreme se mogu pročitati glasine o navodnom dogovoru između Holbruka i Karadžića, ali Holbruk je to uvek odlučno demantovao i ja nemam razloga da mu ne verujem. Pre svega, američka administracija nije imala ovlašćenje da povuče optužnicu. Ni ja kao tužilac nisam bio ovlašćen da to učinim", kazao je Goldston.

Bivši glavni tužilac Tribunala je napomenuo da čak da je dogovor i postojao, kao što Karadžić tvrdi u svom podnesku, to ne bi bilo dovoljno da dovede u pitanje zakonitost postupka koji se protiv njega sada vodi u Hagu.

"Čak i da je dogovora bilo, mislim da je to potpuno irelevantno za zakonitost postupka. Holbruk jednostavno nikada nije bio predstavnik tribunala", dodao je on.

Goldston misli da je malo verovatno da će sud udovoljiti zahtevu Karadžića da kao svedoke pozove, između ostalih, njega i Holbruka.

"Bio bih iznenađen ako bi sud tako postupio. Sud bi to mogao da uradi samo ako bi procenio da je ovo pitanje koje bi uticalo na to da li je suđenje pravedno ili legitimno. Mislim da taj uslov nije zadovoljen", naveo je bivši haški tužitelj.

Na konstataciju da je sud, tokom suđenja Slobodanu Miloševiću, odbio njegov zahtev da kao svedoke pozove Holbruka i neke druge bivše visoke zapadne zvaničnike, Goldston je rekao: "Sud, ako to smatra relevantnim, može da izda nalog bilo kome da dođe i da svedoči. Ali to mora da bude svedočenje o relevantnim dokazima".

Ingrao: Sporazum Karadžić-Holbruk postoji

S druge strane Čarls Ingrao, američki profesor istorije koji vodi grupu za dokumentovanje balkanskih ratova, kaže da Holbruk jeste sklopio nezvanični sporazum sa Karadžićem.

Međutim, Holbruk nije glup i ništa ne postoji na papiru, kaže profesor Ingrao za Balkansku istraživčku mrežu i poziva se na četiri nezavisna izvora u američkom Stejt dipartmentu čija imena ne želi da obelodani.

"Ne možemo otkriti njihove identitete jer su još veoma aktivni, a to bi moglo da nanese štetu u profesionalnom smislu", rekao je on.

Ingrao tvrdi da Holbruk nije imao drugu opciju sem da ponudi ključne ustupke Karadžiću u pogledu njegove lične slobode.

"Visoki zvaničnik Stejt dipartmenta koji je bio blisko upoznat sa Holbrukovim aktivnostima potvrdio je da je Holbruk eksplicitno uverio Karadžića kako neće biti uhapšen, a još nekoliko osoba u Stejt dipartmentu, koji se nisu oglašavali, su bili upoznati sa tim ustupkom", tvrdi Ingrao.

"Upravo je Pentagon, uz podršku tadašnjeg predsednika Bila Klintona, predočio Holbruku kao svršenu činjenicu to da američke snage neće hapsiti lica optužena pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju", rekao je Ingrao.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво