Читај ми!

Bramerc pozitivno o saradnji

Hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića, Srbija ispunila ključnu obavezu i uspešno okončala važno poglavlje u saradnji s Tribunalom, piše u dosad najpozitivnijem izveštaju Serža Bramerca. Haški tužilac uveren da će Srbija zadržati novi pozitivni zamajac u toj saradnji.

Srbija je, hapšenjem Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ispunila ključnu obavezu prema Haškom tribunalu i uspešno okončala saradnju s tim sudom u ovom važnom poglavlju, naveo je glavni haški tužilac Serž Bramerc u dosad najpozitivnijem izveštaju o saradnji Srbije s Tribunalom.

Bramerc je, takođe, u redovnom šestomesečnom izveštaju prosleđenom Savetu bezbednosti UN, u koji je Tanjug imao uvid, odao priznanje srpskim vlastima na značajnom poslu i naglasio da je Srbija jasno dokazala da je posvećena saradnji s Tribunalom.

Podsećajući da je Mladić uhapšen krajem maja, a Hadžić u julu, i da su obojica optuženika u kratkom roku izručena Hagu, Bramerc je istakao da ta hapšenja predstavljaju zaTribunal i međunarodnu pravdu "prekretnicu za pamćenje".

"Srbija je ispunila ključnu obavezu i uspešno okončala važno poglavlje u saradnji s tribunalom", piše u dokumentu. "Sada kada više nije preostao nijedan haški begunac, saradnja Haškog tužilaštva i Srbije ušla je u novu fazu."

Bramerc je odao priznanje srpskim vlastima na značajnom poslu koji su obavile u pogledu hapšenja begunaca, a pre svega predsedniku Srbije Borisu Tadiću, Savetu za nacionalnu bezbednost, Akcionom timu i operativcima službe bezbednosti koji su sproveli hapšenje.

Haški tužilac je uveren da će Srbija "zadržati novi pozitivni zamajac u saradnji s Tribunalom".

Bramerc je, međutim, napomenuo da je važno da Srbija ustanovi na koji je način Mladić tako dugo uspevao da izbegne hapšenje, kao i da preduzme sve kako bi osobe koje su pomagale u skrivanju begunaca bile izvedene pred lice pravde.

Glavni haški tužilac je primetio da je, tokom posete Beogradu u novembru, dobio od srpskih vlasti "veoma ograničene informacije" o tome i pozvao je ponovo Srbiju da pojača napore kako bi rešila to pitanje.

Bramerc je izrazio uverenje da će Srbija nastaviti da, kao i dosad, brzo, profesionalno i na zadovoljavajući način odgovara na zahteve Haškog tužilaštva vezane za dokumentaciju i arhivski materijal, kao i da će i dalje omogućavati pristup svedocima.

Haški tužilac je sredinom novembra poslao redovni šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti UN, a zvanično će ga predstaviti 7. decembra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара