Potpisana presuda "zemunskom klanu"

Sudija Milimir Lukić potpisao je presudu za 26 pripadnika "zemunskog klana", koja će biti dostavljena tužilaštvu, okrivljenima i njihovim braniocima, izjavila je portparol Posebnog odeljenja Okružnog suda Maja Kovačević - Tomić.

Sudsko veće, kojem je predsedavao Lukić, u Specijalnom sudu je 18. januara osudilo 26 pripadnika "zemunskog klana", od kojih su osmorica u bekstvu, na ukupno 465 godina zatvora, za zločinačko udruživanje, 18 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada.

Kovačević - Tomić je rekla da će posredstvom sudskih pozivara presuda biti uručena tužilaštvu, okrivljenima i njihovim braniocima, a, kako je objasnila, zbog obimnosti presude, neće biti poslata poštom.

Prvostepenom presudom, prvooptuženi, nekadašnji komandant Jednice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija osuđen je na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Aleksandar Simović osuđen je na 35 godina, Dušan Krsmanović na 20, Toni Gavrić na tri, Predrag Maletić na tri, Nikola Bajić na 35, Saša Petrović na pet, a Đorđe Slavković na 35 godina zatvora.

Osuđeni su i Milan Jurišić zvani Juriško na 34 godine zatvora, Darko Milićević na 13, Dragan Miladinović na pet, Slobodan Kovačić na četiri, Bojan Dolić na četiri godine i šest meseci, a Darko Milić na pet godina zatvora.

Milan Drča osuđen je na pet godina zatvora, Srećko Trajković na četri godina i šest meseci, Milan Jovanović na pet, Milomir Kaličanin na 10, Slobodan Pažin na sedam godina i pet meseci, a Dalibor Nišavić deset godina i šest meseci.

Šestorica koji su u bekstvu osuđeni su na dugogodišnje kazne zatvora. Miloš Simović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić na po 40 godina, Milan Jurišić na 20, Milan Glišović na 32 i Selman Hamidović na 10 godina zatvora.

Aleksandar Zdravković oslobođen je optužbe, dok je optužba protiv Nenada Opačića za pomoć počiniocima ubistva Velibora Iličića odbijena zbog zastarelosti krivičnog gonjenja.

Zbog zastarelosti krivičnog gonjenja odbijena je i optužba protiv Ninoslava Konstantinovića i Dejana Ranđelovića.

Branioci nekoliko osuđenih pripadnika "zemunskog klana" su u izjavama beogradskim medijima najavili da će uložiti žalbe na prvostepenu presudu koju je potpisao sudija Lukić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 09. avg 2008, 16:21) - anonymous [neregistrovani]

A....

Hocete im i kuce konfiskovati ili je to dobar primer kako da obezbedimo decu i potomke?
-ne idi u skolu
-idi na zanat
-budi zver da mozes da koljes i ubijas
-budi diler
i ceo svet je tvoj?