Читај ми!

Odbijena žalba Kapetana Dragana

Federalni sud Australije odbacio žalbu Dragana Vasiljkovića, poznatog kao "apetan Dragan", optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj, čime je omogućeno njegovo izručenje Hrvatskoj. Vasiljković ima pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, izgubio je petogodišnju pravnu bitku u Australiji protiv izručenja Hrvatskoj, koja ga tereti za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruskoj, u februaru 1993, i za ratni zločin protiv civila.

Sud u Australiji potvrdio je prvostepenu presudu, donetu u novembru 2010. godine, navodeći da pravni pokušaj Vasiljkovića da spreči izručenje predstavlja zloupotrebu procesa.

U presudi je istaknuto da ne postoji neosporna osnova da je sudija u prvostepenom postupku pogrešio, a Vasiljković ima 28 dana da podnese žalbu Vrhovnom sudu, preneo je AFP.

Ukoliko Vasiljković, koji ima državljanstva Srbije i Australije, ne uloži žalbu najvišem sudu Australije gde je registrovan kao Danijel Sneden, može biti izručen Hrvatskoj.

Vasiljković je priznao da je tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1993. godine služio kao srpski komandant, ali je više puta negirao da je počinio ratne zločine.

Kapetan Dragan je uhapšen 2006. godine, pošto je Zagreb tražio njegovo izručenje, a posle skoro četiri godine provedene u zatvoru, australijski sud je blokirao njegovu predaju zbog moguće pristrasnosti u hrvatskom pravosudnom sistemu.

U septembru 2009. godine je pušten uz kauciju, ali je u martu nestao, pošto je Vrhovni sud poništio prethodnu presudu i naredio njegovo izručenje Hrvatskoj.

Posle 44 dana u bekstvu, policija ga je našla u Novom Južnom Velsu i poslala ga u zatvor u Sidnej.

U žalbi Federalnom sudu, Vasiljković je tvrdio da po zakonu nije osoba koja može biti izručena i da je bio nezakonito pritvoren.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи