Hajobimnija presuda u Srbiji

Presuda zemunskom klanu, napisana na hiljadu strana, sutra đe biti prosleđena Tužilaštvu, optuženima i njihovim braniocima. To je najobimnija presuda napisana u Srbiji.

Članovi zemunskog kriminalnog klana terete se za 18 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada. Sve strane u postupku na presudu mogu da se žale Vrhovnom sudu Srbije.

Presuda je napisana za manje od 7 meseci od završetka suđenja. Sudija Milimir Lukić pojedinačno je analizirao sve dokaze i odbranu optuženih, bez obzira na to da li ih je prihvatio. Detaljno je obrazložena svaka izrečena kazna, olakšavajuće i otežavajuće okolnosti. Na suđenju je saslušano 79 svedoka i 25 veštaka.

"To je bio veliki profesionalni i lični izazov i dao sam sve od sebe. Ovakav posao ne bi bilo moguće završiti bez izuzetne pomoći stručnih saradnika i administracije Posebnog odeljenja za borbu protiv ogranizovanog kriminala. Posao ne bi bio uspešno okončan da tužilaštvo i MUP nisu dobro radili", rekao je za Blic sudija Lukić.

Presuda je podeljena za svako krivično delo, a onda je za svako krivično delo utvrđeno činjenično stanje i motiv, tamo gde je mogao da bude ustanovljen, a zatim data pravna ocena. Zanimljivo je da presuda sadrži sva predviđena rešenja koja se nalaze u Krivičnom zakoniku.

Portparol specijalnog suda Maja Kovačević rekla je da presuda nije jedna od najobimnijih, nego sigurno najobimnija koja je ikada otišla iz suda u Srbiji.

"To je obilje materijala, to su na desetine hiljada strana transkripata o izvedenim dokazima, a obrazloženje presude zahteva da se analizira svaki dokaz koji je izveden na suđenju", istakla je ona.

Presuda je duplo obimnija od one za ubistvo premijera Zorana Đinđića, čije je obrazloženje sudija Nata Mesarović napisala na 446 strana.

Pripadnici zemunskog kriminalnog klana osuđeni su na ukupno 465 godina zatvora.

Maksimalne, četrdesetogodišnje kazne zatvora dobili su Milorad Ulemek, Miloš Simović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić. Klan se, pored ostalog, tereti za ubistva braće Šljukić, Zorana Uskokovića, Branislava Lainovića, Željka Škrbe i Nenada Batočanina, za otmice Milije Babovića, Suvada Musića i Vuka Bajruševića i bombaške napade na firmu Difens roud i sedište Demokratske stranke Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво