Kapetan Dragan izgubio spor

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, izgubio spor protiv lista "Ostrelijen" koga je tužio za klevetu. Vasiljković će listu morati da plati 1,2 miliona dolara na ime troškova prikupljanje dokaza za odbranu.

Apelacioni sud australijske savezne države Novi Južni Vels odbacio je žalbu Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, na odluku nižeg suda da ga svojim tekstovima list Ostrelijen nije oklevetao.

Vasiljkovićeva žalba je odbijena juče, a on je po presudi dužan da plati 1,2 miliona australijskih dolara koliko je izdavač lista utrošio za prikupljanje dokaza za svoju odbranu, javljaju hrvatski elektronski mediji.

Kapetan Dragan, koji se nalazi u zatvoru u Sidneju gde čeka odluku o izručenju Hrvatskoj zbog optužbi za ratne zločine, tužio je list za klevetu zbog tekstova iz 2005. u kojima su opisani navodni zločini koje je počinio tokom rata u Hrvatskoj.

Vasiljković je spor nepravosnažno izgubio 2009. godine, a jučerašnjom odlukom apelacionog suda odluka je postala pravosnažna, pa će morati da plati i svoje i sudske troškove druge strane, kompanije "Nešenvajd Njuz" koja je izdavač Ostrelijena.

Vasiljkovićev advokat Klajv Evat najavio je da će uložiti žalbu australijskom Vrhovnom sudu i na ovu odluku.

Vasiljković je uhapšen 20. januara 2006. na osnovu hrvatske poternice zbog optužbi o ratnim zločinima nad hrvatskim zarobljenicima u zatvoru u Kninu 1991. i selu Bruška kod Benkovca 1993. godine, kao i učešće u napadu na hrvatska sela oko Gline 1991. godine.

U septembru 2009. pušten je da se brani sa slobode, ali je sud posle hrvatske žalbe poništio odluku zbog čega je traženo njegovo ponovno privođenje.

Nakon 43 dana potrage, u maju 2010. Vasiljković je ponovo uhapšen i od tada je u zatvoru.

Australijski sud doneo je odluku da Vasiljković, koji ima i australijsko državljanstvo, bude izručen Hrvatskoj, ali to treba da potvrdi i australijski ministar unutrašnjih poslova i to nakon što se sud izjasni o Vasiljkovićevoj žalbi.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво