Читај ми!

Haradinajev put oružja

Ramuš Haradinaj kontrolisao puteve oružja iz Albanije ka Kosovu, rekao Zoran Stijović na suđenju nekadašnjem premijeru Kosova. Bivši komandant Glavnog štaba OVK-a Bislin Zirapi potvrdio navode Stijovića. Srpsko tužilaštvo za ratne zločine najavljuje iznošenje novootkrivenih detalja stravičnih zločina počinjenih na Kosovu.

Svedok optužbe na suđenju Ramušu Haradinaju, bivši pripadnik Državne bezbednosti Srbije Zoran Stijović, rekao je da su se u martu i aprilu 1998. godine razvile aktivnosti OVK-a na Kosovu i da je skoro svako selo formiralo grupe za oslobađanje Kosova koje su se snabdevale oružjem u Albaniji.

"Te grupe su nabavljale oružje u Severnoj Albaniji i to preko Glođana, gde je glavni bio Ramuš Haradinaj, i potom su se vraćali na Kosovo istim putem", rekao je Stijović.

Stijović je naglasio da nijedna grupa nije mogla da prođe kroz Glođane u Albaniju, bez Haradinajevog znanja.

Vodiči koji su prebacivali grupe s teritorije Jugoslavije u Albaniju imali su dokumenta da su legitimni predstavnici sela za nabavku oružja.

"U početku se oružje delilo besplatno, a posle je to preraslo u biznis", rekao je Stijović.

Bivši komandant Glavnog štaba OVK-a Bislin Zirapi, drugi svedok optužbe na suđenju Ramušu Haradinaju, potvrdio je navode Stijovića da je iz Albanije prebacivano oružje pripadnicima OVK-a.

Zirapi, koji sutra nastavlja sa davanjem iskaza rekao je da je jedinica za brze operacije u Rzniću bila pod kontrolom Haradinaja, tadašnjeg komandanta zone Dukađin.

Stijović je, u nastavku svog svedočenja pred Haškim tribunalom, takođe ispričao da su, nakon sukoba u Glođanima 24. marta 1998. godine, srpske bezbednosne snage našle prilikom pretresa Haradinajeve porodične kuće spiskove sa imenima Albanaca, za koje su pripadnici OVK-a sumnjali da su sarađivali sa srpskim snagama bezbednosti.

"Jednog od njih sa spiska, Murata Hađocaja pripadnici OVK-a su ubili na jesen 1998. godine", ukazao je Stijović.

Haradinaju se sudi, zajedno sa Idrizom Baljajem i Lahijem Brahimajem za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu 1998. godine.

Prvostepeno veće Tribunala oslobodilo je, u prvostepenom postupku, Haradinaja i Baljaja, a osudilo Brahimaja na šest godina zatvora.

Žalbeno veće je, međutim, naložilo da im suđenje bude delimično ponovljeno, po šest od 37 tačaka optužnice, uz obrazloženje da je tokom procesa bilo znatnih poteškoća u pribavljanju iskaza svedoka, pošto su mnogi od njih, kako je napisano u presudi, naveli strah kao razlog za nepojavljivanje pred sudom.

To je prvi ponovljeni postupak u istoriji Haškog tribunala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво