Optužnica za zločin u Zvorniku

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv Branka Grujića i Branka Popovića za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom u Zvorniku 1992. godine, najveći posle Srebrenice.

Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, Grujića i Popovića optužnica tereti da su odgovorni za zarobljavanje, nečovečno postupanje i smrt oko 700 lica, od kojih je do sada iz masovnih grobnica na Crnom vrhu i Grbavcima identifikovano njih 270.

Tragajući za neposrednim izvršiocima zločina za koje su optuženi Grujić i Popović, Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je juče Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu zahtev za sprovođenje istrage protiv četiri lica - tri državljanina BiH i jednog državljanina Srbije.

Kao predsednik Privremene Vlade Srpske Opštine Zvornik i komandant Kriznog štaba, kao i komandant Štaba Teritorijalne odbrane, Grujić i Popović su smišljeno i sinhronizovano preduzimali akcije i radnje iz svojih ovlašćenja u cilju prinudnog razdvajanja i nezakonitog uzimanja za taoce muslimanskih civila, koji su potom masovno lišavani života, navodi se u optužnici.

Protiv Grujića i Popovića vođen je postupak u procesu "Zvornik 1", ali je na zahtev Tužilaštva u junu, Veće za ratne zločine razdvojilo postupak protiv njih, a Draganu Slavkoviću, Ivanu Koraću i Siniši Filipoviću za zločine u Domu kulture Čelopek, na zvorničkoj Ekonomiji i Ciglani, prvostepeno izreklo ukupno 31 godinu zatvora.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 06. avg 2008, 16:20) - cetnici chicaga [neregistrovani]

hm

mi ne treba da dizemo optuznice dok f bih ne podigne optuznice i ne osudi svoji 3000 zlikovaca koji su ubijali i mucili srbe u podrinju te optuznice su u fioci bih suda al znate mi srbi uzivamo da sudimo isporucujemo svoje dok bosnjaci sakrivaju a hrvati isto tako mi srbi hm nemam reci u posljednje vreme sami sebe kopamo i sto vise radimo za neprijatelje to nas vise nasa vlada obozava pa ajmo da se kopamo i navijamo za bosnjake hrvate albace ziveli svi oni m olim jedan aplauz iz beograda

(sreda, 06. avg 2008, 10:14) - anonymous [neregistrovani]

Zrtve

Ja mislim da su Srbi najveci mazohisti na svetu i kao takvi, desava im se to sto im se desava. Jadan li smo narod postali...