Dozvoljen uvid u dokumentaciju u slučaju Egner

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine dobilo je dozvolu Službe za otkrivanje ratnih zločina SAD da izvrši uvid u dokumentaciju u slučaju Petera Egnera, rekao je portparol Tužilaštva Bruno Vekarić.

Vekarić je najavio da će na sastanku, u septembru, kada predstavnik Službe za otkrivanje ratnih zločina SAD bude posetio Beograd, biti dogovorena dalja saradnja srpskih i američkih istražanih organa u slučaju Egner.

On je objasnio da je Tužilaštvo uputilo dopis arhivama u Minhenu, Berlinu i Rusiji kako bi se utvrdilo da li te institucije raspolažu dokumentacijom u vezi sa Egnerom.

On se sumnjiči da je kao pripadnik tajne nemačke službe odgovoran za zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata u Beogradu.

Američko ministarstvo pravde pokrenulo je proces oduzimanja državljanstva Peteru Egneru, koji je u SAD osumnjičen da je učestvovao u ubistvu više od 17.000 srpskih civila tokom Drugog svetskog rata.

Tužba podnetoj američkom Okružnom sudu u Sijetlu, tereti Egnera, koji je rođen u tadašnjoj Jugoslaviji, da je učestvovao u ubistvu nekoliko desetina hiljada srpskih Jevreja, Roma i političkih disidenata.

Egner,  je rođen u Crvenki, u Vojvodini, a u SAD je radio kao ugostiteljski radnik u hotelu "Olimpik" u Sijetlu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво