Dozvoljen uvid u dokumentaciju u slučaju Egner

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine dobilo je dozvolu Službe za otkrivanje ratnih zločina SAD da izvrši uvid u dokumentaciju u slučaju Petera Egnera, rekao je portparol Tužilaštva Bruno Vekarić.

Vekarić je najavio da će na sastanku, u septembru, kada predstavnik Službe za otkrivanje ratnih zločina SAD bude posetio Beograd, biti dogovorena dalja saradnja srpskih i američkih istražanih organa u slučaju Egner.

On je objasnio da je Tužilaštvo uputilo dopis arhivama u Minhenu, Berlinu i Rusiji kako bi se utvrdilo da li te institucije raspolažu dokumentacijom u vezi sa Egnerom.

On se sumnjiči da je kao pripadnik tajne nemačke službe odgovoran za zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata u Beogradu.

Američko ministarstvo pravde pokrenulo je proces oduzimanja državljanstva Peteru Egneru, koji je u SAD osumnjičen da je učestvovao u ubistvu više od 17.000 srpskih civila tokom Drugog svetskog rata.

Tužba podnetoj američkom Okružnom sudu u Sijetlu, tereti Egnera, koji je rođen u tadašnjoj Jugoslaviji, da je učestvovao u ubistvu nekoliko desetina hiljada srpskih Jevreja, Roma i političkih disidenata.

Egner,  je rođen u Crvenki, u Vojvodini, a u SAD je radio kao ugostiteljski radnik u hotelu "Olimpik" u Sijetlu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 05. avg 2008, 19:32) - anonymous [neregistrovani]

!!!!!!

Е сад кад наше Тужилаштво за ратне злочине навали! Стићи ће Егнеру таман на сахрану.