Sankcije Srbiji zbog Kovačevića

Zbog nepojavljivanja Miladina Kovačevića na sudu, američki senator Čarls Šumer traži sankcije protiv Beograda ako i u budućnosti izostane saradnja na tom slučaju. Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da do danas nije dobilo nikakav zahtev nadležnih organa SAD.

Američka Vlada veoma ozbiljno shvata ceo slučaj i nada se da će nastaviti da sarađuje sa vlastima u Beogradu na njegovom rešenju.

Srpski državljanin Miladin Kovačević, koga američko pravosuđe tereti za učešće u napadu na kolegu sa fakulteta u Njujorku, nije se pojavio na saslušanju na koje je bio pozvan 1. avgusta, zbog čega je reagovao Šumer.

"Postojao je rok - 1. avgust, koji je utvrdio Stejt department. On nije poštovan," istakao je  demokratski senator iz države Njujork i dodao da će zbog toga zahtevati od Kongresa da razmotri pomoć koju SAD dodeljuju Srbiji u iznosu od 50 miliona dolara.

"Trenutno izučavam koja je spoljna pomoć koju bi bilo najefikasnije ukinuti kako bi se izvršio maksimalan pritisak. To ću učiniti u septembru", rekao je Šumer za lokalnu televiziju "Njuz 10".

Portpartol Stejt departmenta Gonsalo Galjegos, međutim, nije komentarisao predlog senatora iz Njujorka Čarlsa Šumera da se Srbiji umanji američka pomoć zbog nepoštovanja roka za izručenje Kovačevića.

"Vašington je veoma jasno objasnio diplomatama srpske ambasade u SAD," naveo je Galjegos dodajući da je reč o pojedincu koji bi trebalo da bude izveden pred američko pravosuđe kao i koliko je to važno za SAD i u kojoj meri se to uzima ozbiljno.

I senatorka Hilari Klinton, takođe iz Demokratske partije, zapretila je Srbiji "ozbiljnim posledicama" ako ne bude sarađivala u slučaju Kovačević.

Miladin Kovačević, koji se školuje u SAD, početkom maja učestvovao je u tuči sa svojim američkim kolegom, Brajanom Štajhnauerom, u jednom baru Univerziteta u Bingemtonu, na severu države Njujork.

Štajhnauer je nakon više od dva meseca još u komi, a Kovačević je optužen za prebijanje kolege i nanošenje teških telesnih povreda.

Iz pritvora je pušten, po plaćanju kaucije od 100.000 dolara, nakon čega se vratio u Srbiju.

Pasoš je predao američkim vlastima, ali je ipak uspeo da napusti SAD nakon što je u srpskom konzulatu u Njujorku dobio privremeni pasoš.

Roditelji odbeglog studenta naveli su početkom jula u Beogradu da njihov sin nije učinio to za šta ga sumnjiče u SAD, već da je pokušao da razdvoji učesnike tuče u baru.

Kovačević i još dvojica kooptuženih - Sanel Softić i Edin Džubur koji se nalaze u pritvoru u Americi, suočavaju se sa kaznom do 25 godina zatvora ukoliko ih sud proglasi krivim.

Povezane vesti:

Ko je odgovoran u slučaju Miladina Kovačevića

Si-En-En: Diplomatska kriza zbog tuče

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво