Sankcije Srbiji zbog Kovačevića

Zbog nepojavljivanja Miladina Kovačevića na sudu, američki senator Čarls Šumer traži sankcije protiv Beograda ako i u budućnosti izostane saradnja na tom slučaju. Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da do danas nije dobilo nikakav zahtev nadležnih organa SAD.

Američka Vlada veoma ozbiljno shvata ceo slučaj i nada se da će nastaviti da sarađuje sa vlastima u Beogradu na njegovom rešenju.

Srpski državljanin Miladin Kovačević, koga američko pravosuđe tereti za učešće u napadu na kolegu sa fakulteta u Njujorku, nije se pojavio na saslušanju na koje je bio pozvan 1. avgusta, zbog čega je reagovao Šumer.

"Postojao je rok - 1. avgust, koji je utvrdio Stejt department. On nije poštovan," istakao je  demokratski senator iz države Njujork i dodao da će zbog toga zahtevati od Kongresa da razmotri pomoć koju SAD dodeljuju Srbiji u iznosu od 50 miliona dolara.

"Trenutno izučavam koja je spoljna pomoć koju bi bilo najefikasnije ukinuti kako bi se izvršio maksimalan pritisak. To ću učiniti u septembru", rekao je Šumer za lokalnu televiziju "Njuz 10".

Portpartol Stejt departmenta Gonsalo Galjegos, međutim, nije komentarisao predlog senatora iz Njujorka Čarlsa Šumera da se Srbiji umanji američka pomoć zbog nepoštovanja roka za izručenje Kovačevića.

"Vašington je veoma jasno objasnio diplomatama srpske ambasade u SAD," naveo je Galjegos dodajući da je reč o pojedincu koji bi trebalo da bude izveden pred američko pravosuđe kao i koliko je to važno za SAD i u kojoj meri se to uzima ozbiljno.

I senatorka Hilari Klinton, takođe iz Demokratske partije, zapretila je Srbiji "ozbiljnim posledicama" ako ne bude sarađivala u slučaju Kovačević.

Miladin Kovačević, koji se školuje u SAD, početkom maja učestvovao je u tuči sa svojim američkim kolegom, Brajanom Štajhnauerom, u jednom baru Univerziteta u Bingemtonu, na severu države Njujork.

Štajhnauer je nakon više od dva meseca još u komi, a Kovačević je optužen za prebijanje kolege i nanošenje teških telesnih povreda.

Iz pritvora je pušten, po plaćanju kaucije od 100.000 dolara, nakon čega se vratio u Srbiju.

Pasoš je predao američkim vlastima, ali je ipak uspeo da napusti SAD nakon što je u srpskom konzulatu u Njujorku dobio privremeni pasoš.

Roditelji odbeglog studenta naveli su početkom jula u Beogradu da njihov sin nije učinio to za šta ga sumnjiče u SAD, već da je pokušao da razdvoji učesnike tuče u baru.

Kovačević i još dvojica kooptuženih - Sanel Softić i Edin Džubur koji se nalaze u pritvoru u Americi, suočavaju se sa kaznom do 25 godina zatvora ukoliko ih sud proglasi krivim.

Povezane vesti:

Ko je odgovoran u slučaju Miladina Kovačevića

Si-En-En: Diplomatska kriza zbog tuče

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 06. avg 2008, 16:13) - anonymous [neregistrovani]

ne

po zakonu srbije nemoze biti izrucen da vidimo dali se postuje zakon

(utorak, 05. avg 2008, 17:56) - anonymous [neregistrovani]

Kauboji su i dalje na vlasti

Mislim da treba napokon da celom svetu bude jasno sakime imaju posla, kauboji koji nista drugo osom svoga ne prepoznaju, zavladali su svetom hteli mi to da priznamo ili ne, sada sateravaju pojedince koji se malo ustezu ali videcete da ce jadni Kovacevic biti izrucen u Siledzijske americke drzave (SAD) nazalost. Srbijo znas li gde ti je pocetak a gde kraj?????????????????????????????????????????. SPVAJTE mirno SAD je uz VAS

(utorak, 05. avg 2008, 17:15) - velibor [neregistrovani]

drzava

Na slucaju Kovacevic cemo videti imamo li mi ustvari drzavu ili ne- ako je momak stvarno kriv nikakav problem nije da se dokazi proslede nasim prevosudnim organima i da mu se ovde sudi! Zasto bi mi verovali njihovom sutsdstvu ako oni ignorisu nase!

(utorak, 05. avg 2008, 16:16) - anonymous [neregistrovani]

KAUCIJA KAZES???

Bolje te pare da su poslali Srbiji kao pomoc umesto sto su poslali problematicnog sina, ej, 100.000 dolara, sine...

(utorak, 05. avg 2008, 11:59) - Dixieland [neregistrovani]

Само напред...

Ставите му машну и испоручите га САД-у. Можда ће вас примити у Еротску Унију...