Читај ми!

Steže se obruč oko Ljimaja

Visoki funkcioner Tačijeve partije i bivši ministar Fatmir Ljimaj pozvan da se pojavi pred kosovskim sudom zbog zloupotreba za vreme ministarskog mandata. Euleks napravio novi plan za hapšenje Ljimaja koga samo poslanički imunitet drži na slobodi.

Euleks je pozvao bivšeg ministra u kosovskoj vladi i poslanika Demokratske partije Kosova Fatmira Ljimaja da se 20. septembra pojavi na sudu, zbog sumnji za zloupotrebe i organizovani kriminal dok je upravljao ministarstvom za saobraćaj i telekomunikacije.

Pojavljivanje Ljimaja pred sudom ranije je najavila odlazeća glavna tužiteljka Specijalnog Tužilaštva Kosova Isabele Arnal, prenosi prištinski list Koha ditore.

Arnalova je, kako navodi list, zatražila dodatno vreme da okonča istragu o zloupotrebama u Ljimajevom ministarstvu.

"Po kosovskom zakonu, jedna istraga može trajati 24 meseca. Imam utisak da će ova kancelarija zatražiti od ustavnog suda da istraga bude produžena. Proverili smo velike nepravilnosti u vezi sa raspisivanjem tendera u ovom ministarstvu", naglasila je Arnal, ocenjujući slučaj Ljimaj "veoma komplikovanim".

Ljimajev advokat Tom Gaši je potvrdio da je njegov branjenik dobio poziv da se javi sudu u septembru, ali naglasio i da sumnja da ovaj postupak ima političku pozadinu.

"Kakvog razloga ima Euleks da nekoga ponovo isputuje, 16 meseci nakon što su o toga napravili spektakl. Zakon im to omogućava, ali to nije normalno", rekao je Gaši.

Prema njegovom mišljenju, ovo se namerno radi, kako bi se od ustavnog suda zatražio produžetak istraga za još najmanje šest meseci, s obzirom na to da, kako je rekao, do sada protiv njegovog branjenika nije pronađen nijedan dokaz o zluopotrebi službanog položaja.

"Oni su mogli da pozovu Ljimaja još prvog dana ili pre početka istrage, a ne da čekaju ovoliko", rekao je Gaši.

Euleksov plan "B"

Ljimaja trenutno štiti poslanički imunitet koji je postao "jabuka razdora" između predsednika skupštine Jakupa Krasnićija i međunarodne zajednice, pre svega Amerike. Vašington traži da se Ljimaju ukine poslanički imunitet kako bi mogao da bude priveden, dok Krasnići na sve načine pokušava to da odloži.

U međuvremenu, Euleks je napravio rezervni plan za ukidanje imuniteta Ljimaju. Euleks namerava da preko poslaničkih grupa inicira izjašnjavanje ustavnog suda o ukidanju imuniteta poslanicima koji su pod istragom, ukoliko predsednik paralamenta Jakup Krasnići bude i dalje odbijao da isti zahtev uputi ustavnom sudu Kosova.

"Od svake grupe će biti zatraženo da skupština podrži takvu rezoluciju", rekao je listu Ekspres neimenovani međunarodni diplomata, navodeći da je to plan "B" Euleksa, ukoliko Krasnići ne pošalje zahtev ustavnom sudu.

Krasnićija, naime, smatra da je za ukidanje imuniteta psolanicima, dovoljan zahtev javnog tužioca, a ne mišljenje ustavnog suda. Krasnići je u petak poslao pismo Euleksu sa tim tumačenjem.

"Parlament bi trebalo da dobije zahtev direktno od tužioca. Ako tužilac traži ukidanje imuniteta, ustavni sud nema potrebe da izjašnjava", navodi se u pismu Krasnićija.

Krasnićijev stav je izazvao snažne reakcije američkih i evropskih diplomata.

Prvi, za kojeg Euleks traži ukidanje imuniteta upravo je poslanik vladajuće DPK i bivši ministar Fatmir Ljimaj, osumnjičen za pronevere i organizovani kriminal dok je upravljao ministarstvom za saobraćaj i telekomunikacije i da je počinio ratne zločine u selu Klečka tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво