Читај ми!

Ljimaj brisao tragove

Bivši komandant OVK Fatmir Ljimaj tokom 2001. godine naredio otkopavanje leševa oko logora Klečka. "Sanaciju terena" sprečio Sabit Šalja, takođe, uhapšen u istrazi o zločinima u tom logoru. Ljimaj naređivao ubistva političkih protivnika.

Bivši komandant OVK i nekadašnji ministar u vladi Hašima Tačija pokušao je 2001, dve godine posle završetka sukoba na Kosovu, da ukloni tragove zločina počinjenih u logoru Klečka, ali je tu operaciju sprečio Sabit Šalja, navodi se u izjavi krunskog svedoka u "Slučaju Klečka".

"Svedok iks", kako ga predstavlja prištinski dnevnik Koha ditore, koji objavljuje trenskript njegove izjave sudu, rekao je da mu je Ljimaj dve godine posle rata naredio da ode u Klečku i ukloni leševe, zakopane oko logora.

"Nismo ništa uradili, jer je Sabit Šalja rekao da ništa ne diramo", izjavio  je "Svedok iks", čija je izjava sadrži ukupno 200 strana opisa događaja vezanih za logor u Klečkoj, uključujući i navode da je Ljimaj lično naredio ubistvo dvojice Srba.

"Svedok iks" je, takođe, priznao da je posle rata tri meseca radio za tajnu službu OVK, poznatu kao ŠIK, čime je, posle Nazima Blace, postao druga osoba koja je svedočila o akcijama organizacije, protiv čijih se lidera vodi istraga zbog serije politički motivisanih ubistava tokom i posle rata na Kosovu.

"Radio sam za ŠIK tri meseca posle rata. Možda i duže, ali se sećam da sam primio tri plate... 500 maraka u gotovini", rekao je svedok, navodeći da je naređenja za akcije njegovoj grupi izdavao Fatmir Ljimaj.

Ljimaj je, navodno, naredio ubistvo Fetaha Rudija, člana rivalske Demokratskog saveza Kosova iz Mališeva, jer je "bio špijun koji je govorio protiv Ljimaja".

Svedok navodi da mu je Naser Krasnići dao pištolj sa prigušivačem, pa se grupa od trojice agenata rasporedila po prištinskom stadionu čekajući da se Rudi pojavi. Svedok je rekao da nije pucao, jer mu se nije svidelo kako se razvija situacija.

Uoči prvih lokalnih izbora na Kosovu, decembra 2001. godine, Rudija su ranili nepoznati napadači, dok se vraćao iz Prištine.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво