Читај ми!

Mladić na putu za Hag

Ratko Mladić u avionu na putu za Haški tribunal. Avion poleteo oko 17.30 sa beogradskog aerodroma. Hag spreman za prijem bivšeg komandanta Vojske RS.

 19.30 - Blindirana vozila policije stižu na aerodrom u Roterdamu, gde se uskoro očekuje sletanje aviona u kome se nalazi Ratko Mladić.

16.55 - Kolona policijskih vozila stigla na aerodrom "Nikola Tesla", oko 20 minuta pošto je napustila dvorište Specijalnog suda. 

15.45 - Kolona džipova i policijskih vozila ušla u dvorište Specijalnog suda. Ispred suda trenutno se nalaze četiri džipa sa pripadnicima Žandarmerije. Za saobraćaj je zatvorena Ustanička ulica i deo autoputa prema aerodromu.

14.30 - Supruga Ratka Mladića i Smilja Avramov ušli u zgradu Suda. Muškarac u njihovoj pratnji u ruci nosio veliki kofer, rekavši da se u njemu nalazi sve što je potrebno čoveku koji je u pritvoru.

Ratko Mladić je oko 17.30, na aerodromu "Nikola Tesla", ukrcan u avion Vlade Srbije i nalazi se na putu za Holandiju. Ministarka pravde Snežana Malović je oko 15 časova potpisala rešenje o izručenju Mladića Hagu, čime je okončana zakonska procedura u Srbiji. Prethodno su kolone policijskih vozila napustile zgradu Specijalnog suda i krenule ka aerodromu "Nikola Tesla".

"Ovo je jasna poruka za sve optužene za ratne zločine da će biti izvedeni pred lice pravde", poručila je Malovićeva.

Ministarka pravde je dodala da očekuje da će u narednom periodu biti utvrđeno ko je sve Mladiću pomagao u skrivanju.

"Rad na predmetu nije završen. Očekujem da će se utvrditi ko mu je pomagao u skrivanju i zašto je država trošila enormna sredsrtva na potragu za njim", kazala je Malovićeva.

Ona je naglasila da Srbija neće biti utočište za ratne zločince i pripadnike kriminalnih grupa.

Odluku o izručenju Mladića formalno je danas donela ministarka pravde Snežana Malović, kako je rekla, na usnovu ustavnog i zakonskog ovlašćenja i rešenja Veća za ratne zločine. 

Tročlano krivično vanraspravno veće Specijalnog suda odbilo je ranije danas žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Mladića Haškom tribunalu, koju je juče poštom poslao Mladićev advokat Miloš Šaljić.

Mladićeva porodica došla je oko 15 časova u Specijalni sud, a jedan od pratilaca njegove supruge Bosiljke nosio je veliki kofer.

Transport Ratka Mladića ka beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" sproveli su pripadnici policije pod jakim merama obezbeđenja.

Nešto pre 16 sati, u dva navrata, za manje od sat vremena, u Specijalni sud su ušle dve kolone džipova pod rotacijom i sirenama.

Kolona od pet džipova i jedne "marice" izašla je oko 16.40 iz Specijalnog suda i uputila se Ustaničkom ulicom, u kojoj je saobraćaj blokiran, ka Konjarniku, odnosno ka aerodromu "Nikola Tesla".

Saobraćaj u Ustaničkoj ulici bio je blokiran u oba smera, kao i saobraćaj duž autoputa do beogradskog aerodroma.

Još jedna kolona vozila u kojoj je beli blindirani džip u pratnji pet automobila Žandarmerije, izašla je nešto posle 17 sati iz Specijalnog suda. Ta kolona automobila uputila se ka Autokomandi.

Neposredno pred prebacivanje u Hag, Mladića su posetili advokat Miloš Šaljić, zatim sestra, snaha i na kraju supruga. Oni su haškog optuženika u pritvorskoj jedinici u Specijalnom sudu posetili nešto posle 15 časova, rekao je za Internet portal RTS-a Mladićev branilac Miloš Šaljić.

Posle tih poseta, lekari su, prema rečima Šaljića, pregledali Mladića.

Šaljić je za naš portal rekao da je Mladić, prema njegovim informacijama, napustio zgradu Specijalnog suda oko 16.30.

Ratko Mladić je danas zatražio da njegov pravni savetnik u procesu pred Haškim sudom bude profesorka međunarodnog prava u penziji Smilja Avramov.

Advokat Miloš Šaljić poslao je žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu poštom, juče u 17.15, a ona je stigla u Specijalni sud jutros.

U međuvremenu, Mladićev advokat je izjavio da je predao istražnom sudiji novi lekarski nalaz o Mladićevom zdravstvenom stanju koji bi, kako je rekao, mogao bitno da izmeni celokupnu situaciju.

Šaljić je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da se radi o periodu od pre dve godine i da je nalazom utvrđeno teško oboljenje, ali da o nalazu ne može da govori.

Ranije je najavljeno da, zbog bezbednosnih rizika, neće biti saopštavani detalji o prebacivanju Mladića u Hag.

U prvoj reakciji iz Haga na vest da je odbijena žalba Ratka Mladića na odluku o izručenju Haškom tribunalu, portparol Tužilaštva Frederik Svinen poručio je da je Tužilaštvo spremno za Mladićev slučaj.

"On će uskoro biti ovde. Mi smo spremni, kad god da dođe", rekao je Svinen Tanjugu.

Mladić je uhapšen u četvrtak, 26. maja, u kući svog rođaka Branka, u selu Lazarevu, kod Zrenjanina.

Aktuelnom optužnicom Haškog tužilaštva, Mladić se u 11 tačaka tereti za genocid, zločin protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u Bosni i Hercegovini, od 1992. do 1995. godine.

 

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво