Читај ми!

Protesti bili očekivani

Neredi koji su usledili posle mitinga SRS-a zbog hapšenja Ratka Mladića deo su "uobičajenog političkog folklora" i bezbednosna situacija u Srbiji je pod kontrolom, ocenio predsednik Boris Tadić. SRS pozvao vlast da saopšti ko je organizovao nerede.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da su neredi koji su usledili posle mitinga Srpske radikalne stranke zbog hapšenja Ratka Mladića deo uobičajnog političkog folklora i dodao da su u mnogim evropskim zemljama mogli da se vide teži i kompleksniji protesti.

"Još jednom smo pokazali da smo, uprkos iskušenjima, stabilna zemlja na koju se može računati", rekao je Tadić i dodao da je bezbednosna situacija u Srbiji pod kontrolom. "Sve je bilo očekivano i pod kontrolom", rekao je Tadić prilikom posete novom Centru za kontrolu letenja.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da, prema prvim ocenama, materijalna šteta pričinjena tokom sinoćnih nereda nije velika.

"Ovakvi događaji se dešavaju u mnogim gradovima Evrope i sveta i važno je da smo imali jasnu akciju policije i rešenost države da se neredi, koliko je god moguće, spreče, a ono što ne može da se spreči - da se sankcioniše", rekao je Đilas.

Đilas je ocenio da će broj onih koji su spremni da prave nemire biti sve manji, a da je policija uradila "odličan posao" tokom demonstracija.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da se na mitingu sve odvijalo kako je očekivano, "pa čak i incidenti". Ministar je ocenio da broj ljudi koji se okupio ne bi trebalo uzeti kao relevantan politički pokazatelj, jer stranka koja ga je organizovala nema snagu "jedinstvenog SRS-a" iz jula 2008. godine kada je uhapšen haški optuženik Radovan Karadžić.

Radikali očekuju imena izgrednika

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović pozvao je vlasti da u "najskorijem roku" saopšte ko su organizatori nereda na mitingu podrške Mladiću u Beogradu.

Todorović je rekao da će, ukoliko vlast u naredna dva-tri dana ne saopšti ko je odgovoran za sukobe, to će značiti da je sama vlast organizovala nemire.

"Ako su bili sposobni da pronađu najtraženijeg haškog begunca, onda su sposobni i da otkriju organizatore nereda na jučerašnjem skupu", rekao je funkcioner SRS-a.

Todorović je ocenio da je masovnost protesta pokazala nezadovoljstvo građana "režimom Borisa Tadića i ponižavajućim činom hapšenja Ratka Mladića", zbog čega će SRS, kako je najavio, pokrenuti inicijativu za smenjivanje Tadića i Vlade. 

Na pitanje o učešću pripadnika ekstremističkih organizacija na jučerašnjem skupu, on je rekao da će SRS "uvek pozivati" sve građane Srbije na svoje mitinge.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво