Читај ми!

Kako je uhapšen Mladić

"Svaka čast, našli ste onog koga ste tražili", rekao je Ratko Mladić policajcima u trenutku hapšenja. Ministar policije Ivica Dačić kaže da je hapšenje obavljeno bez pomoći stranih službi bezbednosti.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je hapšenje haškog begunca Ratka Mladića rezultat strategije koju je usvojio Akcioni tim pre pola godine, u okviru koje su prikupljane sve obaveštajne informacije na jednom mestu.

Dačić je novinarima u Temerinu rekao da je od tada i policija, za razliku od prethodnog perioda, uključena u hapšenje haških optuženika.

Mladića je uhapsio MUP Srbije, bez pomoći bilo koje strane službe, istakao je Dačić. Lokacija u selu Lazarevu, pored Zrenjanina, prvi put je pretresena juče. Pretresene su četiri kuće Mladićevih rođaka koje su praćene nekoliko meseci, precizirao je Dačić.

On je ponovio da Mladić nije pružao otpor prilikom hapšenja, da nije koristio lažni identitet, već je kod sebe imao ličnu kartu, kojoj je istekao rok, i vojnu legitimaciju. Mladić je uhapšen u prisustvu jednog rođaka, dodao je Dačić.

"Kada je policajac ušao u kuću i pitao ga da li je on Ratko Mladić, odgovorio je - Svaka čast, našli ste onog koga ste tražili", naveo je ministar policije.

Dodao je da se Mladić nije kretao selom, da ga niko nije viđao i da je živeo "u veoma teškim uslovima, i finansijskim i životnim".

"Tačno je da je Mladić narušenog zdravlja, da mu je desna ruka delimično oduzeta i da, prema sopstvenim rečima, više od 10 godina nije posećivao lekara. On je sada pod stalnim lekarskim nadzorom", objasnio je Dačić.

Ponovio je da je juče petoro Mladićevih rođaka i pomagača privedeno i pušteno i dodao da je sada na sudu da odluči da li će oni biti gonjeni.

"Želeo bih da Ratko Mladić dokaže u Haškom tribunalu da nije kriv za optužbe, a sve ostalo je obaveza države da ispuni svoje međunarodne obaveze", rekao je Dačić.

Mladić (ne)zvanično

"Dobar dan, sudija, jesi li tu?", bile su prve reči Ratka Mladića po dolasku u Specijalni sud, na dan hapšenja.

Ekipa RTS- a, koja je u Specijalnom sudu jedina snimila kadrove koji su obišli svet, svedoči da se Ratko Mladić sporo kretao, da je nosio kesu punu lekova.

Mediji prenose da je Mladić, tokom prvog saslušanja, tražio da sedi na običnoj drvenoj vojničkoj stolici, da mu se svi prisutni predstave imenom, prezimenom i da kažu koje su nacionalnosti, a tražio je i da se saslušanje snima.

Nezvanično, Mladić je odbio da potpiše dokument o saslušanju, rekavši da on svojom rukom nije nikoga ubio, ali da će oni koji to jesu, morati da odgovaraju.

Posle današnjeg saslušanja u Specijalnom sudu, Mladić je zatražio jagode, televizor i neku Tolstojevu knjigu. To mu je doneo zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić kojem se Mladić najviše obraćao, jer ga, kako je rekao, podseća na njegovog sina.

Mladić je tražio lečenje i da mu se vrati penzija, a više puta je ponovio da ne priznaje haški tribunal.

Kako RTS saznaje, Ratko Mladića je tražio da poseti grob ćerke, što mu nije dozvoljeno. 

Prema rečima Vekarića, bilo je "neformalnih komunikacija" o kojima, kako je naveo, ne može da priča. "Obraćao se i zamenicima tužioca i meni lično, govorio o mojoj bradi, govorio o tome kakav je stav tužilaštva i tako dalje", rekao je Vekarić.

Zamenik tužioca je dodao da mu je Mladić u jednom momentu rekao da je simpatičan, a njegov stav u odnosu na predstavnike tužilaštva bio je veoma negativan. "Rekao je da smo CIA, koristio je neke za njega negativne epitete", rekao je Veakarić.

Niko ne dobija nagradu

Nagradu od 10 miliona evra neće dobiti niko - jer su Mladića otkrile državne službe.

Stručnjaci kažu da mnoge teorije o organizovanom antihaškom lobiju i navodni, ogranizovani državni bezbednosni prstenovi oko Mladića, sada padaju u vodu.

Bivši koministar policije Božo Prelević kaže da je on već osam godina govorio da Mladić i Karadžić nemaju nikakve velike prstenove oko sebe.

"Očigledno da se on tako osećao najsigurnijim. Mladić, kao general vojske Republike Srpske, ili bosanskih Srba, zna koliko su obaveštajne službe koje bi ga štitile skupe i on zna da ti koji bi ga štitili bi ga i najlakše prodali. Oslonio se na jednog ili dvoje ljudi koji su njemu odani i nisu ni iz kakvih obaveštajnih službi", naveo je Prelević.

Stručnjaci pretpostavljaju da Ratko Mladić neće odati imena onih koji su mu pomagali u skrivanju. Pre svega zbog toga što su to verovatno njegovi bliski rođaci.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво